Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. juni 2003 kl 20.25 Cityfolk: Amsterdam

Cityfolk i Amsterdam

Med gondol i Amsterdam – Tirza Mol er på farten i Cityfolk. (Foto: NOS)
Med gondol i Amsterdam – Tirza Mol er på farten i Cityfolk. (Foto: NOS)
Den europeiske serien "Cityfolk" er tilbake med åtte programmer fra like mange byer. På kartet står Lisboa, München, Stockholm, Narva (Estland), Dublin, Barcelona, Oslo og Amsterdam hvor turen går i kveld.

Det er sjette året på rad NRK viser "Cityfolk", som er en rekke møter med folk i hele Europa. Serien er et samarbeid mellom ulike flerkulturelle redaksjoner i EBU, og NRK har de fire siste årene vært medprodusent.

Europeisk mangfold
- "Cityfolk" har som mål å vise fram det mangfoldige livet i Europa, forteller prosjektleder Kjetil Saugestad i Østlandssendingen.

I hvert program møter vi tre ulike mennesker med hver sin historie. De er helt uavhengig av hverandre, men bor i samme by.

På tur på kanalene
Tirza Mol hadde lenge drømt om å seile sin egen gondol på Amsterdams kanaler. Til slutt skaffet hun seg hjelp fra en venetiansk gondolier til å bygge seg en båt, og drømmen er nå gått i oppfyllelse.

Oppdager du en staselig, svart gondol komme glidende på Amsterdams kanaler, så ser du altså helt rett. Det er Tirza som er på farten. Hun har lært seg den spesielle ro-teknikken og hun tar deg gjerne med på en tur på kanalene. Særlig blant folk som gifter seg er det populært å bestille Tirzas svarte gondol til bryllupet.

Plass i herberget
André Galjard er veteran fra Nederlands kolonitid, med tjenestetid i de nederlandske styrkene på Ny-Guinea. André har sett mange menn falle rundt seg. Blant annet mistet han sin beste venn på den måten. Han er aldri kommet seg over inntrykkene fra kolonitiden. Sine siste dager tilbringer Galjard på Frelsesarmeens herberge for hjemløse i Amsterdam. At han har et alkoholproblem, er forsiktig uttrykt. Minst 20 ganger om dagen, alle dager, drikker den tidligere soldaten sin øl.

Antonios kjærlighet
Antonio Quintero kom som fotograf fra Columbia til Amsterdam tidlig på 80-tallet og forelsket seg i denne byen. Spesielt tapte han sitt hjerte til Nasjonalgalleriet. Derfor skaffet han seg en jobb der, for å lære seg å kjenne galleriet fra innsiden. Quintero tar aldri penger for fotografiene sine. Dét ville han se på som forræderi mot sin store kjærlighet. De fleste dager fotograferer han et eller annet i galleriet.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57