Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. september 2003 kl 22.50 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Gamle Dampen med bymann og stril

"Dampen", plinge-linge-ling!

Totto Osvold (programleder) og Eilert Munch Lund (regissør) på Salhus utenfor Bergen under opptak på D/S Oster. (Foto: Finn Engelsen)
Totto Osvold (programleder) og Eilert Munch Lund (regissør) på Salhus utenfor Bergen under opptak på D/S Oster. (Foto: Finn Engelsen)
Totto Osvold tar oss med om bord på Gamle Dampen for å gjenoppleve norsk dampskipshistorie.

Vi kjenner alle Ivar Medaas’ innspilling med melodi til døveprest Ragnvald Hammers dikt "Dar kjem Dampen". Her blir dampskipet Oster udødeliggjort og holdt i minne. Nå blir båten også holdt i liv, nyrestaurert som den er, og Totto Osvold tar oss med på en tur.

Før og nå
Helt opp til 1950-årene var fjordene selve livsnerven mellom bygd og by. Det var ofte ingen veiforbindelse. Frem til 1860-årene rodde eller seilte strilene til torget i Bergen for å handle.

Men så kom dampmaskinen, den skapte ikke bare en industriell revolusjon, den var også grunnlaget for en viktig epoke i norsk samferdselshistorie.

I nærmere hundre år knyttet dampskipene by og bygd sammen og var en viktig del av kystens kulturlandskap. Og spesielt ett skip skulle bli stående som symbol på de gamle fjordabåtene og den tiden som var.

Da D/S Oster igjen fikk dampmaskinen på plass, ble båtens jubelferd fulgt inn på Vågen i Bergen under Nordsteam-festivalen 2000. Nå følger vi dugnadsgjengen og den videre restaureringen i Mastrevik og Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund.

Bymann og stril
Totto Osvold treffer bymenn og striler ombord i Oster. De minnes den gang folk hadde bedre tid og sjøreisen var en opplevelse i seg selv.

Programmet er en oppfølger til "Dar kjem Dampen – om D/S Oster, sangen og menneskene" som tidligere er sendt på NRK i 2001. I det nye programmet prøver Osvold å finne svar på hvorfor folk er så opptatt av Gamle Dampen.

Bølgende liv
Vi hører om bymannen som skulle ut på landet og til landstedet, hushjelpen som skulle til "post" i byen. På mange måter var turene om bord den tidens "Se og Hør", man fikk vite hva som hadde skjedd, og hva som skulle skje i uken eller helgen. Vi hører om bøndene som skulle til byen og selge varene sine på torget. Og om varene fra byen som skulle til landhandleriene.

Om høsten var Oster stuende full av levende sauer og kveg som skulle til slaktehuset i byen. Det var så mange levende dyr om bord at passasjerene måtte skreve over sauer og klemme seg frem mellom kyrne for å komme inn i salongen. I røykesalongen satt mannfolkene og røykte sine sure piper, eller tygde skrå og spyttet i spyttebakken. Eimen av våt saueull og kumøkk hang igjen i klærne lenge etter at passasjerene var kommet i land.

Dampbåtene hadde også turister ombord som skulle se fjordene. Damskipskaien hadde en meget viktig funksjon, ikke bare praktisk, men også sosialt. Folk tok på "finstasen" når Dampen kom.

Totto Osvold har også intervjuet enken etter døveprest Ragnvald Hammer som skrev diktet "Dar gjekk Dampen". Det sto i Bergens Tidende i 1964.

Innkjøpt norsk program
Manus og regi: Eilert Munch Lund
Produksjon: Munch Film as
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57