Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. juli 2005 kl 20.55 Villmark - Oppdageren: Den lange vandringen

Hos rabaris-folket i India

Nomadefolket rabaris holder til i Vest-India. (Foto: SVT)
Nomadefolket rabaris holder til i Vest-India. (Foto: SVT)
I reiseserien "Vildmark" besøker Bobbo Nordenskjöld et folk som lever under harde vilkår i en utfordrende natur.

Svenske Bobbo Nordenskjöld hilser på rabaris-folket ute i ørkenen i den indiske delstaten Gujarat i Vest-India. Området har sitt eget språk, gujarat, som stammer fra sanskrit (f.eks. skrev Mahatma Gandhi sine bøker på gujarat).

Den lange vandringen
Nomadefolket rabaris bor i et så og si regnfritt område, i ørkenen Kutch. Forekomsten av beitemark bestemmer deres vandringer. Året rundt bytter de boplass for at saueflokkene skal finne nye gressganger.

I tillegg ligger Gujarat i et jordskjelvsområde. For fire år siden omkom nærmere 50 000 mennesker i et skjelv i delstaten. Rabaris-folket unnslapp ettersom de bor i telt. De bor og lever uten adresse, og det krevde atskillig leting før Bobbo Nordenskjöld klarte å oppspore dem.

Mer om serien
Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskjöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen. Følg med på spennende ekspedisjoner bl.a. til Nord-Vietnam, Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Bobbo Nordenskjöld er for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark - Upptäckaren
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57