Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. februar 2013 kl 22.30 Migrapolis: Ambisjoner

Felles mål


Hvor mye betyr foreldrenes forventninger når ungdom velger utdanning og karriere? Migrapolis har møtt ungdommer med forskjellige ambisjoner, og de er slett ikke alltid så forskjellige fra foreldrenes.

Kamran Ashraf er 18 år og går andre året på Lillestrøm videregående skole. Han har kuttet ut mange av sine fritidsaktiviteter, som fotball og tennis, for å kunne konsentrere seg om lekselesing. Kamran bruker til og med lørdager til å få leksehjelp på en skole som er etablert av faren hans. Faren har store ambisjoner for barna sine. -Foreldrene mine er ikke strenge, men de er veldig ambisiøse. De vil at vi skal lykkes og bli best i alt vi gjør, sier Kamran.

Torstein Klev har vokst opp på en gård på Inderøya i Nord-Trøndelag. Allerede som sekstenåring har han bestemt seg for at han skal bli bonde og en gang overta gården. Foreldrene til Torstein er glade for at han velger et praktisk yrke, men de vil ikke legge press på ham. -Jeg har forelsket meg i dette livet. Her kan man gå ut om morgenen og høre fuglene synge. Jeg kan høre hakkespetten hakke på toppen av lyktestolpen og så gå ut og treffe dyra. Det samholdet du får her er noe spesielt, sier Torstein.

20 år gamle Aziz Ishaq Ali kom til Norge som flyktning fra Afghanistan for fem år siden. Han bor på Jessheim i Akershus, har droppet ut av videregående skole og jobber i butikk noen dager i uka. Så ofte han kan sender han penger til mora som bor i Pakistan. Siden han ikke har foreldre her i landet, er ordføreren i kommunen blant støttespillerne som prøver å oppmuntre ham til å fullføre en utdanning. -Jeg føler et stort ansvar for min mor og småsøsknene i Pakistan. Familien går foran skole og karriere. Akkurat nå jobber jeg for at mine yngre søsken skal få et bedre liv enn meg. Senere kan jeg fortsette med min egen utdanning, sier Aziz.

Egenproduksjon, 2012.
Kontaktadresse for presse presse@nrk.notlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservicetlf 815 65 900
Programmets hjemmeside www.nrk.no/migrapolis


LENKER
  • www.nrk.no/migrapolis