Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. desember 2001 kl 19.45 Det gåtefulle Kina: Dragen lever

Drager og dinosaurer

 Dragen var keiserens beskyttende dyr opp gjennom dynastiene. Her et utsnitt av den berømte
Dragen var keiserens beskyttende dyr opp gjennom dynastiene. Her et utsnitt av den berømte "9-drageveggen" i en av palassparkene i Beijing. Dragene bringer lykke. (Foto: Arild Hagen)
I Kina lever drager videre i mer enn én forstand og har en sentral plass i Kinas kulturliv. I andre del av denne dokumentarserien om det gåtefulle Kina får vi se sensasjonelle opptak om fjærkledte dinosaurer – som er blitt betegnet som det 20. århundrets største oppdagelse på fossilfronten.

Om ettermiddagen kommer mange mennesker til Den himmelske freds plass i Beijing for å sende opp drager. For noen er dragekunsten en stor utfordring - det gjelder å få den lengste dragen opp i lufta. Dragen er fra gammelt av keiserens beskyttende symbol, og dragemotivet går også igjen mange steder i gatebildet, ved inngangen til hoteller, restauranter og forretninger.

Den kinesiske dragen
I kinesiske apoteker kan vi finne dragens kraft i form av Long gu - dragebein - eller Long shi - dragestein. Dette er biter av fossile skjelettdeler av bl.a. dinosaurer. Slike rester har vært kjent i Kina i lang tid og er blitt oppfattet som dragebein. Det kinesiske ordet for dinosaur - Kong Long - betyr “fryktelig drage”. Berggrunnen i Kina omfatter store områder fra dinosaurenes tidsalder, og noen av de underligste kjente dinosaurer er funnet i Kina. Den største av dem - Mamenchisaurus - ble 25-30 meter lang med en ekstremt lang hals. Stort nærmere en drage er det vel vanskelig å komme.

Århundrets funn
I de siste få årene er det funnet flere fjærkledde dinosaurer i Kina, og disse funnene er blitt betegnet som århundrets funn på fossilfronten. Blant alle nålevende dyr er det kun fugler som har fjær. Slik har det åpenbart ikke alltid vært. Nå er en hel paradeoppvisning av fossilt fjærkre - både dinosaurer og tidlige fugler - avdekket i samme område i Nordøst-Kina. Disse funnene har etablert teorien om at fugler stammer fra små rovdinosaurer. En teori som først ble framsatt etter funnet av den berømte urfuglen i forrige århundre. Selv om dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden, lever noen av dem videre i fugleskikkelse.

Kinesere har ofte med seg sangfugler når de møtes for å slappe av sammen. Den sterke, vakre fuglesangen flommer ut fra stille bakgårdsrom og parkområder. Den gir ro i sinnet for folk som bor i bymiljøer med intens trafikkstøy. I dag vet vi at det er dinosaurenes nålevende etterkommere som synger. Dragen lever...

Om serien
Kina har tradisjonelt vært innhyllet i et hemmelighetens slør. Vår forståelse av det mektige ”Midtens rike” er i stor grad preget av politiske vurderinger. I denne serien går vi bak storpolitikken, mytene og forestillingene, langt utenfor allfarvei, og ser på det nære samspillet mellom natur, folkeliv og kulturhistorie.

Det løper en tråd av silke gjennom hele Kinas historie, og det er derfor silke ble et naturlig tema i første del av denne serien på i alt fem programmer. I andre del ser vi hvordan drager lever videre i Kina i mer enn én forstand, deretter hvordan lotus-planten er selve symbolet på kinesisk dyd, hvorfor kinesiske hjerter er fylt av bambus og til slutt i femte og siste program får vi vite hva som er Himmelhatt-fjellets fantastiske hemmelighet.

I tilknytning til serien har Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage på Tøyen bygd opp en stor Kina-utstilling. Hvert av de fem programmene er fulgt opp i utstillingen.

Egenprodusert dokumentarserie
Regi: Arild Hagen og Arnfinn Christensen
Prosjektleder: Arild Hagen
Pressekontakt:Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 Dragen var keiserens beskyttende dyr opp gjennom dynastiene. Her et utsnitt av den berømte “9-drageveggen” i en av palassparkene i Beijing. Dragene bringer lykke. 9-tallet uttales som ordet “langvarig” og hjelper å sikre et langt liv, ifølge kinesisk folketro (Foto: Arild Hagen)

2 I Kina levde en gang en kjempemessig dinosaur med den lengste halsen vi kjenner til i dyreriket - opptil 17 meter lang. Nærmere en virkelig drage er det vanskelig å komme. Fra gammelt av har kjempeknokler i berggrunnen gitt næring til troen på virkelige drager (Foto: Arild Hagen)

3 I de siste årene er det funnet flere forskjellige fjærkledde dinosaurer i Kina, som denne i samlingen ved Geologisk Nasjonalmuseum i Beijing. Forsker Ji Qiang peker på de store halefjærene (Foto: Arild Hagen)

4 Denne dinosauren har rester av velutviklede fjær på hele kroppen. På forlemmene og på halespissen var det lange fjær, som trolig ble brukt i oppvisning for å vinne hunnenes gunst eller bryske seg overfor rivaliserende hanner (Foto: Arild Hagen)