Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. mai 2004 kl 22.10 Prots - musikalsk eventyrer

Med verden som kor-arena

Kordirigenten Per Oddvar
Kordirigenten Per Oddvar "Prots" Hildre har et frodig helskjegg som varemerke. (Foto: TV Inter)
Kordirigent og lærer Per Oddvar "Prots" Hildre er ikke bare koret SKRUK og Det norske kammerkors grunnlegger. Han er også en internasjonal, musikalsk brobygger. Via vennen Siyavush Kerimi i Aserbajdsjan kom han på tanken om å starte en internasjonal musikkfestival i Baku.

Vi blir med Prots og 50 korvenner fra Norge til Aserbajdsjan og den første internasjonale musikkfestivalen der. Fra Norge kom blant andre gruppa Transjoik og sangerne Ann Helen Moen og Anne Marte Slinning fra SKRUK. Fra Sør-Amerika kom gruppa Altiplano. Festivalen er i første omgang møter mellom mennesker, kulturer, musikk og religion.

Prots
Per Oddvar "Prots" Hildre er i dag en mann godt over 50, med et frodig skjegg, like frodig som personen selv. Han er en typisk livskunstner som er opptatt av å oppleve, smake og prøve. Prots har blandet forskjellige musikkulturer i over 20 år og frembrakt nye, uhørte lyder.

Prots startet koret SKRUK i 1973, og koret gav ut sin første plate i 1977. På midten av 80-tallet sørget Prots for at Det norske kammerkor så dagens lys. For mange står Prots som korsangens fornyer. Han har også utviklet seg til å bli en dyktig arrangør. Prots var for eksempel produsent for Berlevåg Mannskor i filmen "Heftig og begeistret". I tillegg har han latt Sunnmørsalpene tangere Andesfjellene, og han har laget barbershop-musikk om Ivar Aasen. For en stund siden gjorde han New Orleans og Ytre Suløen om til New Suløen og Ytre Orleans.

- Det viktigste i et kor er at vi ikke stjeler lyset fra det vi skal formidle, at vi ikke blir opptatt av oss selv – hvor flinke, flotte og frekke vi er, sier Prots.

Norsk, innkjøpt dokumentar
Produsert av TV Inter
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83