Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. juli 2005 kl 20.10 Profil: Tintin og Hergé

Tintins skaper – i kunsten og livet

Tegneserien om Tintin er skapt av tegneren Hergé, som opplevde store følelsesmessige svingninger i livet sitt. Dette avspeiler seg i historiene om Tintin.
Tegneserien om Tintin er skapt av tegneren Hergé, som opplevde store følelsesmessige svingninger i livet sitt. Dette avspeiler seg i historiene om Tintin.
Da den danske regissøren Anders Østergaard begynte å studere Hergés livshistorie, viste det seg at den belgiske tegneseriekunstneren, hvis egentlige navn var Georges Rémi (1907-1983), befant seg i en personlig krise på det tidspunkt han tegnet "Tintin i Tibet". Denne tegneserien forteller mye om hvilke traumer tegneren måtte kjempe seg gjennom.

I "Tintin i Tibet" befinner kaptein Haddock seg på en islagt fjellside opp til halsen med snø og milevis langt fra alle tegn til sivilisasjon. Dessuten oppdager han at den avskyelige snømannen har tømt whisky-flasken hans. Rasende truer han med å gå løs på snømannen, men blir straks straffet av et snøskred. Resultatet er at Haddock og Tintin gjør en sjokkerende oppdagelse: de ødelagte delene etter flyet som skulle fly Tchang, Tintins gamle kinesiske venn, til Kathmandu.

Dyd og renhet
På den tiden Hergé skapte "Tintin i Tibet" hadde han merkelige, hvite drømmer om skjeletter og mumier, og han drømte at han var begravet i snø. Hergé, som var oppdratt katolsk, var speider i sin ungdom og startet sin karriere som tegneseriekunstner i et belgisk speidermagasin. Han følte etter hvert at han trengte psykoanalyse, og innså at han måtte ta et oppgjør med de hvite demonene: dyd og renhet.

Hergé ble skilt det påfølgende året, og flyttet sammen med en kvinne 28 år yngre enn han selv. Han kvittet seg med alle hemninger og henga seg til den antiautoritære trosretningen som rådde på den tiden.

Da det neste Tintin-albumet kom ut i 1963, "Castafiore-smaragden", var Tintin fremdeles godheten selv, men historien lignet ikke på noen annen Tintin-historie. Gjennom en rekke absurde situasjoner møter vi operastjernen Castafiore som gjør alt han kan for å ødelegge kaptein Haddocks liv.

Kunsten og livet
- Og det er min hovedinteresse: forholdet mellom kunsten og livet, sier programskaperen Anders Østergaard. Hergés indre psykologiske drama finner veien inn i tegneserienes tette form.

Hvis man graver litt i de psykologiske lagene i historiene, hallusinasjonene og drømmesekvensene, finner man klare tegn på at Hergé ikke er en mann med en stabil personlighet. Han er en svært følsom, nervøs person styrt av impulser, men som allikevel prøver å opprettholde kontroll og klokskap.

Tegneserien er sterkt påvirket av Hergés modningsprosess. Hergé forandrer sitt eget liv, og Tintins univers blir aldri det samme igjen.

Programmet er sendt tidligere.

Dansk produksjon
Regi: Anders Østergaard
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64