Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. desember 2008 kl 23.15 Bleak House

Sterke følelser i sving

Ada og Richard vil forlove seg, noe deres verge Jarndyce fraråder på det sterkeste. (Foto: BBC)
Ada og Richard vil forlove seg, noe deres verge Jarndyce fraråder på det sterkeste. (Foto: BBC)
Kjærlighet og ubesvarte spørsmål står i fokus på Bleak House i kveld. Lady Dedlock får et vondt møte med fortiden, mens Ada og Richard planlegger en felles fremtid.

På Bleak House er det oppstått varme følelser mellom myndlingene Ada og Richard. Richard, som også har fattet stor interesse for den pågående rettsaken Jarndyce og Jarndyce, hopper av medisinstudiene og satser i stedet på jus. Praksisplass får han hos advokatfirmaet Kenge and Carboys som lenge har vært involvert i den endeløse rettsaken.

Også Esther er forelsket – i legen Allan Woodcourt. Derfor blir hun svært skuffet da han får hyre som skipslege og begir seg ut på en lang reise. Jarndyce selv oppdager at han blir sjalu da han overhører Esther fortelle Ada at hun er forelsket. Han har nemlig fått varme følelser for den vakre myndlingen selv…

Mystisk møte
For Lady Dedlock er det blitt en kampsak at advokat Tulkinghorn legger etterforskningen av Nemos død på is. Selv har hun i all hemmelighet sporet opp Nemos gode venn som viser henne stedet hvor han tilbrakte sine siste dager. Men hvorfor er hun så interessert i dette?

På en utflukt til landet vil tilfeldighetene det slik at Jarndyce, Ada og Esther støter på nettopp Lady Dedlock. Av en eller annen grunn setter møtet sterke følelser i sving hos både Esther og den plagede overklassekvinnen.

Samtidig begynner Tulkinghorns undersøkelser å bære frukter. Han finner ut at Nemo en gang jobbet som kaptein i militæret, men at gjeld førte ham ut på glattisen. Hans virkelige navn var Hawdon, og nå aner Tulkinghorn at han er på sporet av noe viktig.

Om serien
BBC-serien er laget etter en roman av Charles Dickens. En tvist om forvaltningen av en stiftelse trekker ut i generasjoner og involverer en rekke fargerike personer. Tvisten byr også på sitrende spenning kombinert med flere intrikate kjærlighetshistorier.

Selve historien utspiller seg i det viktorianske London og på Bleak House, et stykke utenfor hovedstaden. Vi møter den kjølig vakre Lady Dedlock, som bærer på en mørk hemmelighet, og den nådeløse advokaten Tulkinghorn, som vil gjøre alt for å avsløre den.

Vi møter også den omsorgsfulle patriarken John Jarndyce, verge for tre unge mennesker og med en komplisert fortid. Hver på sin måte er de alle innblandet i den famøse rettsaken Jarndyce og Jarndyce. Det er de ikke alene om.
For sakens kjerne er nemlig at flere kan bli ufattelig rike om det noen gang blir fattet en avgjørelse...

Med "Bleak House" ønsket Charles Dickens å latterliggjøre Storbritannias "meningsløse juridiske system", belyst gjennom den fiktive saken Jarndyce og Jarndyce fra 1852. Serien ble nylig sendt på BBC i England og høstet strålende kritikker og gode seertall.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramaserie (2005)
Originaltittel: Bleak House
Produsert av: BBC
Med: Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, Gillian Anderson, Patrick Kennedy, Carey Mulligan, Nathaniel Parker, Timothy West, Charles Dance, Johnny Vegas m. fl.
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf. 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer