Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. oktober 2001 kl 21.45 Det grovmaskede nettet

Svensk krimsuksess

1Sven Wollter spiller rollen som inspektør
1Sven Wollter spiller rollen som inspektør "Van Veeteren" i "Det grovmaskede nettet" (Foto: SVT)
Møt Van Veeteren, etterforskeren som skal lage spenning for norske seere i åtte søndager i høst. Den svenske forfatteren Håkan Nesser har skrevet flere krimromaner om denne skikkelsen, og tre av disse er filmatisert for tv. NRK viser de tre ulike seriene, og først ut er ”Det grovmaskede nettet”.

Håkan Nesser er en svært populær svensk krimforfatter. Bare i Sverige har han solgt flere hundre tusen eksemplarer av bøkene om inspektør Van Veeteren, og så mye som 2,5 millioner seere fulgte med hver uke da seriene gikk på svensk tv.

Norsk
Men det er likevel ikke en helsvensk produksjon vi får se. Regissøren Martin Asphaug er norsk og har regissert alle de tre seriene. Den svenske skuespilleren Sven Wollter spiller inspektør Veeteren, men norske Camilla Strøm Henriksen har også en sentral rolle. Hun vil mange huske fra norske filmer som ”En håndfull tid” og ”Weekend”.

Van Veeteren
Som en slags svensk utgave av vår egen Konrad Sejer, er Van Veeteren en enslig mann i 40-årene som bor alene med hunden sin, og har et raffinert og noe anstrengt forhold til kvinner. Han forakter alle som ikke tenker like kjapt som han selv, og nøler ikke med å si rett ut hva han mener. Men sine uspiselige samarbeidsevner til tross, innerst inne er han et varmt menneske og en livets poet som kjemper for det gode.

grovmaskede nettet
Den første serien vi får se bygger på romanen ”Det grovmaskiga nätet” og skal sendes i to deler. Den bygger på den første romanen om inspektør Veeteren og handler om en kvinne som blir funnet druknet i badekaret av sin bakfulle mann. Han har fullstendig mistet hukommelsen og husker ingenting fra natten som har gått. Kan det være han som er morderen?

De to neste seriene bygger på romanene ”Kvinna med födelsemärke” og ”Återkomsten” og er på tre episoder hver.

Samproduksjon mellom SVT og NRK Drama
Regi: Martin Asphaug
Skuespillere: Sven Wollter, Samuel Fröler, Claes ljungmark, Camilla Strøm Henriksen, Fredrik Hammar, Steve Krantz, Lena Granhagen, Thomaz Ransmyr, Lars Green, Monica Nielsen og Marie Göranzon.
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
1Sven Wollter spiller rollen som inspektør ”Van Veeteren” i ”Det grovmaskede nettet” (Foto: SVT)
2 Sven Wollter og Samuel Fröler har sentrale roller i den svenske krimserien ”Det grovmaskede nettet” som sendes i to deler (Foto: SVT)
3 Norske Camilla Strøm Henriksen medvirker i den svenske krimserien ”Det grovmaskede nettet” (Foto: SVT)