Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. mars 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Vannkalvens verden

Livet i en vanndam

Arild Hagen tar seerne med inn i vannkalvens verden (Foto: NRK)
Arild Hagen tar seerne med inn i vannkalvens verden (Foto: NRK)
I en vanndam fins det et mangfold av ulike livsformer som på forskjellige måter er spesialisert for et liv i ferskvann. Mange forskjellige insekter har erobret det våte element. De grådigste jegerne i dammen er noen store biller, de store vannkalvene, og ikke minst larvene deres. Arild Hagen tar oss med i deres verden.

Vannkalvlarvene er alltid på leting etter mat, og er rumpetrollenes farligste fiende. Med sylskarpe kjever griper de byttet og sprøyter inn en fordøyelsesvæske som løser opp byttet til en slags suppe i sitt eget skinn. Deretter suges innholdet opp gjennom de samme hule kjevene. Øverst på menyen står rumpetroll, og i fisketomme dammer er de store vannkalvene froskenes farligste fiende.

Underlig forvandling
I løpet av sommeren blir vannkalvene store som en lillefinger, og på ettersommeren forlater de dammen. De lager et kulerundt hulrom i jorda, og der skjer en underlig forvandling, som her vises for første gang. Vi følger både vannkalver og frosker tett inn på livet i en dramatisk kamp for tilværelsen, fra froskene og vannkalvene legger sine egg om våren til de begge har gjennomført sitt livsløp utpå høsten.

Intrikat samspill
I vannkalvenes verden fins også mange andre merkelige livsformer, og som i ethvert økosystem er det et intrikat sampsill mellom aktørene. Noen er mestere i å gå på vannet, andre suser omkring på vannflaten som små speedbåter. Noen fanger byttet med utskytbar underleppe. Snakk om å slenge med leppa! Forvandlingen fra ungstadier i vannet til voksne, flygende insekter er utrolig og tankevekkende. Hvordan er det mulig?

Arild Hagen har gjort de mange spesielle næropptakene av livet i dammen. Mer enn 60 timer råstoff ligger bak det ferdigredigerte programmet. Her er det unike scener av dramatiske hendelser og underlige forvandlinger i det våte element.

Naturdokumentar fra NRK Program riks, Bergen
Programansvarlig: Arild Hagen, tlf: 97 15 11 97
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78