Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. juni 2003 kl 20.15 Sjørøverne på Amazonas

Miljøvern på livet løs

Hva hendte egentlig da sir Peter Blakes ekspedisjonsskip ble overfalt på Amazonas-floden i desember 2001? (Foto: Blake Expeditions)
Hva hendte egentlig da sir Peter Blakes ekspedisjonsskip ble overfalt på Amazonas-floden i desember 2001? (Foto: Blake Expeditions)
To ganger hadde seiler-legenden sir Peter Blake innbrakt det ettertraktede trofeet Americas Cup, før han brøt opp og viet all sin tid til miljøvernarbeid. Med båten "Seamaster" dokumenterte han miljøødeleggelser verden rundt. En dag før jul 2001 lå båten ved Amazonas-flodens utløp da sjørøvere slo til mot sir Peter og mannskapet

Newzealenderen sir Peter Blake døde øyeblikkelig av et skudd gjennom hjertet.

I skjul
I BBC-dokumentaren som vises i kveld, reiser den kjente britiske journalisten Donal McIntyre oppover Amazonas i Blake-ekspedisjonens kjølvann om bord i sir Peters "Seamaster". Sahra Jane Blake, hans datter, er også del av mannskapet på 14. At en reporter og et BBC-team er med om bord, er en vel bevart hemmelighet.

Kontroversiell
Ekspedisjonen går for det første ut på å fullføre arbeidet sir Peter hadde påbegynt for å dokumentere ødeleggelsen av Amazonas’ regnskog. For det andre å finne et mulig svar på
hvorfor den kontroversielle miljøvernforkjemperen ble skutt og drept.

Elvas vann-rotter
De såkalte "vann-rottene" (ratos de agua) eller sjørøvere slo til mens båten lå fortøyd utenfor elvebyen Macapa. Byen er kjent som en av de største utskipningshavnene av mahognitre fra Brasils regnskog.

Mahogni-mafia
Journalisten Donal McIntyre oppsporer personer blant lokalbefolkningen som mener at de store tømmer-selskapene på en eller annen måte var involvert i bordingen av "Seamaster" og drapet på kapteinen.

I dokumentaren søker McIntyre svar på hvorfor akkurat "Seamaster" ble angrepet av alle båtene som lå på reden, og hvorfor akkurat sir Peter Blake ble satt en kule i blant mannskapet om bord?

Mørkets hjerte
MacIntyre følger med "Seamaster" helt inn i hjertet av regnskogen for å avdekke de avskrekkende ødeleggelsene som er synlige der. Den såkalte "mahogni-mafiaen" står bak fellingen av de enorme mengdene med tømmer.

Profitten på plyndringen av regnskogens tømmer er enorm, og den betyr starten på en verdensomfattende miljøkatastrofe.

Miljø-terrorisme
Dokumentaren "Sjørøverne på Amazonas" munner ut i en konklusjon om at miljøvern i dag står opp imot miljøterrorisme. Donal MacIntyre og folkene om bord på "Seamaster" legger ut på en ekspedisjon for å avsløre dem som utplyndrer regnskogen, de lokale sjørøverne som opererer på verdens største elv og de store tømmer-selskapene.

Innkjøpt britisk dokumentar (2002)
Originaltittel: "McIntyre Investigates: Death of a Hero"
Programleder: Donal MacIntyre
9Produksjon: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57