Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mars 2003 kl 21.15 Presidenten

Skytevåpen i søkelyset

President Jed Bartlet (Martin Sheen, t.v.) ryker uklar med visepresident Hoynes (Tim Matheson). (Foto: Warner Bros.)
President Jed Bartlet (Martin Sheen, t.v.) ryker uklar med visepresident Hoynes (Tim Matheson). (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet går "i clinch" med visepresidenten i en diskusjon om våpenlovgivning. Samtidig er det blitt Donnas tur til å avgi vitnemål foran komiteen som etterforsker presidenten.

Etter en alvorlig skyteepisode i en kirke ber president Jed Bartlet sin visepresident om å holde en tale under en anti-våpendemonstrasjon i Texas. Bartlet syns det er på høy tid at det strammes inn på våpenlovgivningen, mens visepresident Hoynes er av en helt annen oppfatning. De to flyr nærmest i tottene på hverandre under den opphetede diskusjonen.

Nervepirrende avhør
Donna Moss står for tur til å utspørres av senatskomiteen som etterforsker presidentens hemmeligholdelse av MS-diagnosen. Donna føler seg trengt opp i et hjørne, og ender opp med å lyve til Cliff Calley som styrer utspørringen. Cliff er som kjent mannen hun har hatt et forhold til i det siste – og han vet at hun lyver.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41 sidsel.linden@nrk.no