Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. mai 2006 kl 19.55 Faktor: Ein samaritan frå Jæren

Hjertegod jærbu

Ein samaritan frå Jæren: Glade mottakere av Kvias hjelp i Tanzania. (Foto: Privat)
Ein samaritan frå Jæren: Glade mottakere av Kvias hjelp i Tanzania. (Foto: Privat)
"Gir du alt du har, taper du ingenting. Tvert i mot får du det dobbelte tilbake." Det er livsfilosofien til lastebilsjåfør Ingar Kvia fra Nærbø på Jæren. I 1997 besøkte han Haydom Lutheran Hospital i Tanzania sammen med kona Åse, og det skulle endre livet hans.

Som den praktiske jærbuen han er, så han det store behovet sykehuset hadde for en ny lastebil. Den de hadde sto mer i grøfta enn på veien, og vel hjemme begynte han å samle inn penger. Et knapt år etterpå hadde han samlet inn over en halv million kroner. Med støtte fra NORAD fikk han nok til å kjøpte en ny lastebil, en brukt traktor og andre jordbruksredskaper.

Senere har det ballet på seg. Så langt har Ingar Kvia samlet inn nesten tre millioner på egenhånd, og for pengene har han blant annet kjøpt lastebil, tre traktorer, flere traktorploger, harver, såmaskiner, forhøster og så videre… Alt kommer til stor nytte hos Haydom-sykehuset, som blir delvis finansiert gjennom jordbruksdrift.

Store utfordringer
Et stort ønske ved sykehuset har vært å få en egen gravemaskin, blant annet til graving av vanndammer i et svært tørkerammet område i Afrika. Dette ønsket har Kvia lyst til å oppfylle, men prosjektet kommer til å koste 700 000 kroner. Han liker å se utfordringer, og ikke problemer, men denne gangen er kanskje utfordringen vel stor?

Det koster å hjelpe
Selv har Kvia besøkt Haydom-sykehuset ni ganger, og de siste årene har han tatt seg fri fra jobben i tre måneder for å hjelpe dem. Dette, og utgiftene til innsamlingen, har personlig kostet ham over 100 000 kroner hvert år. Ikke en krone av de innsamlede midlene har så langt blitt brukt til administrasjon.

Hva er drivkraften hans?
Hva er det som driver personer som Kvia til å ofre all fritid og deler av sin egen arbeidstid i årevis for å gjøre en slik innsats? Rik blir han jo slett ikke, snarere tvert i mot. – Jeg har en konto i hodet mitt, og den må jeg til Haydom for å fylle opp en gang i året, sier Kvia.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Rogaland (2006)
Programansvarlig: Einar Haukaas
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252