Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. januar 2006 kl 23.15 Utsyn: Tsunami-generasjonen

Håp for tsunami-generasjonen

Folke Rydén og fotografen Dan Jåma har fulgt de forulykkede i Aceh-provinsen gjennom ni måneder. (Foto: Uddis)
Folke Rydén og fotografen Dan Jåma har fulgt de forulykkede i Aceh-provinsen gjennom ni måneder. (Foto: Uddis)
For de unge som vokser opp i Aceh-provinsen på det nordlige Sumatra i Indonesia, deler livsveien seg i to: Før og etter 26. desember 2004 da tsunamibølgen rammet dem. Svenske Folke Rydén har fulgt de tsunami-rammede i Aceh gjennom mesteparten av året som er gått.

Ebul mistet så å si hele familien sin i den massive flodbølgen for et år siden. I dag er han en livlig 11-åring. Morens grav vet han hvor er, men Ebul leter fortsatt etter den savnede faren. I stedet finner han, til sin store overraskelse og glede, sin storebror.

De som lever videre
Folke Rydéns dokumentar er historien om dem som lever videre i Aceh-provinsen etter at tsunamien tok 200 000 liv der. Av de overlevende acehnerne er en halv million hjemløse.

I forvirringen som fulgte, opplever vi hvordan den indonesiske regjeringen, de ulike religiøse organisasjonene og den lokale GAM-geriljaen forsøker å mele sin egen kake når de skal være med å gjenoppbygge Aceh. Samtidig opplever aceheneserne at hundrevis av hjelpeorganisasjoner melder sin ankomst med mer bistandspenger enn noen gang før, og langsomt tennes håpet for en ny generasjon i Ache.

Fredsbølge etter tsunami
En kommandant i GAM-geriljaen som kjemper for et fritt Aceh, blir intervjuet av Folke Rydén. Senere blir kommandanten skutt og drept i en trefning. Det utrolige er at geriljaen styres via mobiltelefon fra en acehnsk gruppe i Alby utenfor Stockholm. Imens pågår fredsforhandlinger i Helsingfors. Etter noen måneder leverer geriljaen våpnene inn – etter 30 års væpnet kamp!

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Tsunami - Flood of tears/Generation Tsunami
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57