Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. juni 2004 kl 01.00 Cityfolk: Rotterdam

Jan, Emmy og Rinus i Rotterdam

Jan Wolfs har sin van og sin schæfer i Rotterdam. (Foto: NPS)
Jan Wolfs har sin van og sin schæfer i Rotterdam. (Foto: NPS)
I Rotterdam, en av verdens største havnebyer, bor den tidligere kriminelle "No stress Johnny", bussjåføren Emmy fra Surinam i Sør-Amerika og gullsmeden Rinus. Portretter følger i Cityfolk.

Hele fotballsesongen gjennom finner du Jan Wolfs – også kalt "No stress Johnny" – bak
fotballstadion Feyenoord i Rotterdam. Oppdraget hans er å være vakt ved pommes frites-kiosken.

I sitt tidligere liv opplevde Jan å bli skutt på flere ganger, og han har sonet flere lange fengselsstraffer. Etter å ha gjennomlevd det Jan kaller et liv fullt av stress (dvs. med en lang kriminell løpebane), slapper han nå av i sin van sammen med sin trofaste venn, sjeferen Kimmy, leder foreningen "Watch Out" og besøker skoler rundt omkring for å lære unge mennesker om farene med dop og alkohol.

Emmy styrer
Emmy Koolijkman jobber som bussjåfør: "Når du sitter bak rattet på denne måten, får du virkelig byen inn i beinmargen," sier hun. Hennes hovedinteresser, ved siden av de fire barna hjemme, er psykologi og vedlikehold av store motorer.

"Hva er vakrere enn lyden av en kraftig motor?" spør Emmy og brummer i vei.

Innimellom skiftene tar hun seg av barna som alle har forskjellig far. Likevel er det en sammensveiset familie, påpeker hun. Spesielt når hun og ungene spiller musikk sammen, med Emmy på – selvsagt – kontrabass.

God som gull
Rinus Heijkoop er 80 år og alene om å ha overlevd som gullsmed av de tolv som en gang var på Nieuwe Binnenweg i hjertet av Rotterdam. Før var det en fasjonabel gate, men tidene har endret seg, og i dag har Rinus overvåkningsutstyr installert overalt i forretningen.

"Min familie var fattig og vi strevde med å overleve sultvintrene under krigen," forteller han. Etter arbeidstid søker han tilflukt i sitt lille hus utenfor byen, og han har en samling av smykkeskrin fra hele verden. Rinus liker å sitt i hagen sin som blant annet rommer en miniatyr av den kinesiske mur.

Mer om serien
I ni nye programmer skal vi møte mennesker i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien som er et av de mest vellykte samarbeidene innenfor EBU, går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfinger-regel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen fra innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye øst-europeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU (Den europeiske kringkastingsunionen). NRK viser i sommer Cityfolk fra f.eks. Zagreb (Kroatia) og Timisoara (Romania).

Utvekslingsprogram, EBU
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57