Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. november 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Terrorbalansen 1960-1972

Den kalde krigen: Terrorbalansen 1960-19

NRK2 torsdag 4. november kl 20.35
Den kalde krigen: (12:24) Terrorbalansen 1960-1972

Trussel om globalt selvmord

Mens Vietnamkrigen raste på sitt verste, drev de to supermaktene en opprustning verden aldri hadde sett maken til. På begge sider ble det produsert atomvåpen med ufattelig ødeleggelseskraft. Mer enn nok våpen til å foreta et globalt selvmord!
Opprustningen fulgte et avsindig paradoks: Atomkrig er utenkelig, men atomnedrustning var uoppnåelig. Ethvert fornuftig menneske så tydelig at dette var ren galskap, men ingen hadde kraft nok til å stoppe det vanvittige våpenkappløpet.
Hos amerikanerne hadde japanernes overraskelsesangrep på Pearl Harbour under verdenskrigen satt en varig støkk. En slik overrumpling skulle aldri skje igjen.
Derfor hadde store radarstasjoner i Alaska, på Grønland og i England full beredskap 24 timer i døgnet. Russerne på sin side oppfattet USA som en imperialistisk aggressiv makt. Amerikanere forsto ikke annet enn rått maktspråk!
Rustningskappløpet ble etter hvert så voldsomt at ingen av partene kunne gjøre seg håp om å overleve et angrep. Supermaktene fikk derfor felles interesse av nedrustning og kontroll.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70- tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41