Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. november 1999 kl 22.35 Agenda: Ekte vare

Agenda: Ekte vare (ttv)


NRK1 søndag 21. november kl 22.35
Agenda: Ekte vare

Tre om livet og kunsten

Hvor langt går kunstnere i å eksponere privatlivet sitt i kunsten? I kveldens Agenda møter vi stand-up-komiker Trude Mette Johansen, billedkunstner Mattias Harenstam og koreograf Jo Strømgren. De har alle beveget seg inn i den private sfæren og brukt sitt eget liv som råstoff for sin kunstneriske utfoldelse.
De tre unge kunstnerne tar utgangspunkt i egne liv og erfaringer. De står fram med sider av seg selv som er tabu å innrømme for de fleste av oss. De lager kunst av privatlivet sitt.
De arbeider med vidt forskjellige uttrykk, men sier at det er naturlig for dem å bruke materiale fra sitt eget liv som råstoff.

Stand-up-komikeren
Trude Mette Johansen er stand-up-komiker og øser generøst av seg selv og sine mer og spesielt mindre vellykkede erfaringer fra sin oppvekst i Finnmark. Norges saftigste tørrfisk ble hun kalt da hun stod på scenen i forestillingen \"Ka fan e galt med å være sexsymbol?\" - Jeg skulle ønske at folk ikke var så redde for å drite seg ut, sier hun. - Når man ikke er så redd for å vise hvem man er, så blir man også møtt med større åpenhet og hjertelighet, sier Trude Mette Johansen.

Billedkunstneren
- Mitt liv er jo den eneste virkeligheten jeg kjenner, sier billedkunstneren Mattias Harenstam, som blant annet arbeider med video og performance. Han er opptatt av å gjennomlyse familiens strukturer, og tar utgangspunkt i sin egen familie som var preget av foreldrenes skilsmisse og krangling med broren.
Koreografen
Jo Strømgren har laget to forestillinger som handler om det kompliserte forholdet til det motsatte kjønn. - Jeg tror at folk lengter etter å se noe ekte, sier han. I disse forestillingene blander han mange ulike former for uttrykk for å kunne si noe om den vanskelige kjærligheten. Ja, jeg innrømmer at jeg har et problematisk forhold til damer, sier Strømgren, og jeg bruker også arbeidet med disse forestillingene som terapi.

Privatliv og kunst
Da regissøren Berte Hilmo begynte å arbeide med programmet, funderte hun på hva som egentlig skjuler seg bak begrepet privatliv. Er det de hemmelige tankene vi tenker? Er det et generelt behov for anonymitet? Hun bestemte seg for å ta temaet som en privat utfordring og levere ekte vare. I jakten på privatlivets vesen åpner hun derfor døren til sitt eget privatliv for å finne ut hvor grensene går. - Det ble i sannhet en skummel opplevelse, medgir Berte Hilmo.

NRK1 søndag kl 22.35

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Trude Mette Johansen bruker egne erfaringer i forestillingen \"Ka fan e galt med å være sexsymbol?\" (Foto: Britt Myhrvold)

2. Jo Strømgren tar et oppgjør med sitt forhold til kvinner i forestillingen \"Maskuline mysterier\". (Foto: Martin Otterbeck)

Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Berte Hilmo
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41

\0\0\0