Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. november 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: Rio la Venta

Fakta på lørdag: Rio la Venta (ttv)


NRK1 lørdag 6. november kl 22.15
Fakta på lørdag: Rio la Venta

På sporet av en tapt sivilisasjon

De er fulle av grotter brukt til menneskeofring i mer enn to tusen år, de fantastiske klippeveggene i elvegjelet langs Rio la Venta i det sørlige Mexico. Kveldens Fakta på lørdag følger en gruppe arkeologer gjennom den ugjennomtrengelige Chiapas-jungelen på jakt etter historien til det glemte og gåtefulle folket - zoquerne.
Med Giuseppe Orefici i spissen legger ekspedisjonen ut på det uvanlige og strabasiøse oppdraget gjennom det ukjente, arkeologiske området. Muldyrene er lastet med klatre- og utgravningsutstyr og gummibåter.
Med ekspedisjonen ønsker arkeologene å få svar på følgende: Hva ble Rio la Venta brukt til? Var den en kommunikasjonsåre? Et bosetningssted? Er dalen hellig?

Hellige grotter
Grottene ble åpenbart brukt til religiøse formål. De gamle kulturene så i grottene overgangen mellom de levendes verden og den mystiske og underjordiske verden som tilhørte de døde.
Arkeologene gjør rike funn og avdekker gjenstander som man sjelden finner i områder ved ekvator. En av grottenes historie ligger nedgravd i jorda - et speil i svovelkis. Med disse speilene, som ble båret på brystet, trodde zoquerne at de kunne se inn i framtiden. På gulvet står en jaguarstatue. Jaguaren spilte en sentral rolle i mellom-amerikanske religioner. Den ble forbundet med gudene og omverdenen og symboliserte kamp om natten. Kameraet fanger inn arkeologenes sterke følelser når de finner flere barnelik inne i en av grottene. De små kroppene har ligget i jorda i over 1000 år.
Vi vet lite om det gåtefulle zoquefolket og deres kultur som forsvant før mayaene kom til området. Men flere av kulturfunnene setter oss i en direkte forbindelse med zoque-verdenen og fører oss til olmec- og mayasentre som Palenque, Tonina og San Lorenzo. I Palenque er det gjort rike funn av blant annet relieffarbeider.
La Venta er det viktigste ruinområdet med olmec-karakter. Som stilart er olmec lett gjenkjennelig på sine ansiktskulpturer av spedbarn og figurkombinasjoner av jaguartrekk i barneansikt. Interessen har vært særlig knyttet til de nesten tre meter høye kjempehodene som veier 40 tonn.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. I elvegjelet langs Rio la Venta i det sørlige Mexico er klippeveggene fulle av hellig grotter som ble brukt til menneskeofring i mer enn to tusen år.

2. Arkeologene gjør rike funn inne i grottene.

Fransk produksjon
Regi: Antoine de Maximy
Norsk kommentar: Helge Jøssing
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364