Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. november 2003 kl 23.50 Migrapolis

Nakenhet og tabuer

Manizha Popal føler seg naken uten skaut (Foto: NRK)
Manizha Popal føler seg naken uten skaut (Foto: NRK)
I Norge er en naken kropp ingen skam. I mange andre kulturer er det å vise hud, eller til og med å vise håret, et tabu.

Det å ta av skautet er det samme som å blotte seg, sier afghanske Manizha Popal (22) til Migrapolis. Siden familien flyttet til Norge, overlot foreldrene valget om skaut til sine fem døtre. Søster Nahid (23) går med flott, langt, krøllete år, mens Manizha alltid går med skaut. Da føler hun seg trygg.

Forholdet til nakenhet er antakelig en vanesak, tror Manizhas musikklærer Skri-Lal fra India. - For meg er skautet så viktig at jeg heller vil miste jobben enn å gå på jobb uten skautet, sier Manizha Popal.

Badet med klær på
Da Vida Mirzai (40) kom til Norge fra Iran, gikk hun aldri i T-skjorte, shorts eller korte skjørt. På stranden om sommeren badet hun med langbukse og genser. Etter 14 år i Norge er hun blitt mer komfortabel med å vise hud, men synes fortsatt det er ubehagelig å gå lettkledd sammen med andre iranere. Den svarte selskapskjolen med stropper er forbeholdt julebordet med norske lærerkolleger.

Vida synes norske jenter og damer er blitt mer kvinnelige de årene hun har bodd her. De pynter seg mer og kler seg mer sexy. Men samtidig som klærne ute i samfunnet blir dristigere og viser mer kropp, forteller Vidas elever i klasse 8C på Bjøråsen skole at ingen av elevene på skolen viser seg uten badetøy i gymgarderoben eller i dusjen.

Naken og naturlig
Eileen Bore er naturist. Hun kan være naken både hjemme og sammen med venner. Hver tirsdag arrangerer Oslo Naturistforening nakenbading på Sogn bad i Oslo. Der møtes kvinner og menn for å spille volleyball, dusje, ta badstu og svømme sammen. Nakenhet og sex har ikke noe med hverandre å gjøre, mener Eileen. Det er naturlig. Derfor er ikke en naken kropp noe å skjule.

Reportere i dette programmet er Thanh-Tam Ngo, Marianne Tveit og Asta Busingye Lydersen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83