Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. oktober 2004 kl 23.15 Utsyn: Sex og synd i Pavestaten

Katolsk prevensjonsskisma

Pave Johannes Paul II har i over 25 år ført en urokkelig kamp mot prevensjon og abort. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Pave Johannes Paul II har i over 25 år ført en urokkelig kamp mot prevensjon og abort. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Pave Johannes Paul II er sterkt imot prevensjon og abort. De som deler hans innstilling, mener han har ført en modig og ensom kamp i en kultur som framelsker sex og abort. Men hans motstandere peker på at han har fratatt millioner av kvinner retten til å bestemme over sin egen fruktbarhet, trass i at dette er et anerkjent prinsipp i bekjempelsen av fattigdom.

Den vestlige verdens katolikker har funnet fram til en måte å forlike sin tro med bruken av prevensjon på. Men katolikker i verdens fattige land blir stadig instruert av prester som hardnakket støtter paven og Vatikanets doktrine om prevensjon og abort.

I denne BBC-dokumentaren reiser reporteren Steve Bradshaw til Asia, Afrika og Sør-Amerika for å snakke med vanlige mennesker som har fått sine liv fastlagt av Vatikanets doktrine.

Etter over 25 år med pave Johannes Paul II og hans urokkelige støtte til doktrinen, føler millioner av kvinner over hele verden at de har grunn til å beklage hans kamp mot prevensjon og abort.

Heslige konsekvenser
Steve Bradshaw finner at resultatene er frastøtende, noe dokumentaren i Utsyn viser.

I f.eks. Nicaragua, Kenya og Filippinene konstaterer Bradshaw at hiv i stigende grad spres blant befolkningen, at illegale aborter florerer og at fraværet av familieplanlegging virker ødeleggende.

Britisk dokumentar (2003)
Originaltittel: Sex and The Holy City
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57