Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. januar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Det siste tabu

Ufrivillig alene

Migrapolis: Shala Valadi har sittet fem år i kirkeasyl (Foto: NRK)
Migrapolis: Shala Valadi har sittet fem år i kirkeasyl (Foto: NRK)
Denne uken møter vi mennesker som ufrivillig er blitt alene. Blant dem er Shala Valadi som har sittet fem år alene i kirkeasyl, uten noen steder å gå.

Shala sitter i Filadelfia menighet på Mysen. For fem år siden kom hun hit, og menigheten hadde ikke hjerte til å avvise henne. Hun har søkt politisk asyl fire ganger, men fått avslag på alle. – Det er veldig tøft å bo her inne uten å kunne gå noe sted. Det oppleves som et fengsel på en måte, sier Shala.

Psykisk syk
Da Erik Sætre ble syk, mistet han samtidig vennene sine. I flere år ble han behandlet for schizofreni. Nå går det bedre, han har fått seg jobb og leilighet, men er mye alene. – Jeg sitter som regel hjemme og hører på musikk på kveldene. De andre jeg kjenner er opptatt med sine ting, sier Erik.

Alene i Norge
For 30 år siden kom Huong Van Nguyen til Norge som båtflyktning fra Vietnam. Familien hans ble igjen, og han har ikke fått familiegjenforening fordi barna hans var myndige. Huong tåler ikke lenger maten og varmen i Vietnam, og blir syk hvis han er for lenge i hjemlandet. Derfor er han blitt igjen i Norge – alene. Nå er Huong 90 år gammel, snakker ikke norsk og har derfor sjelden kontakt med andre.

Seerrekord
Seertallene på Migrapolis har økt jevnt og trutt fra rundt 300 000 til opp i mot 400 000. Den første sendingen i 2006, 4. januar "Norsk som oss" , nådde en foreløpig seerrekord på 423 000.

Egenprodusuert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78