Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 2. desember 2013 kl 21.30 Status Norge: Eldreboomen

Livets siste fase


Annen hver nordmann ønsker å få dø i sitt eget hjem, men bare en av ti gjør det. Til sammenligning dør 45 prosent hjemme i Nederland. For eldre er døden ofte en nær realitet som de tenker mye på. Likevel er det noe mange nødig snakker om.

Manglende åpenhet rundt døden gjør at mange eldre får en dårligere og mer ensom prosess rundt den siste tiden. Blant annet blir det vanskelig få lagt en plan for hvor og hvordan de ønsker å dø.

Hjelp til siste del av livet
84 år gamle Gunnar Dovland fra Oslo fikk kreft for to år siden. Nå er sykdommen gått inn i sin siste fase, og Gunnar vet han ikke har lenge igjen. Han har sagt klart ifra at han ønsker å dø hjemme og ikke på sykehus eller sykehjem. Samboeren Nanna stiller opp for å få det til, men ville ikke klart det uten hjelp fra Fransiskushjelpen, et støttetilbud for folk som ønsker å dø hjemme.

Den vanskelige samtalen
Kjell Forsdahl fyller 89 år og vet det kan bli hans siste bursdagsfeiring. Kreften går sin gang i kroppen, og på et eller annet tidspunkt vil den ta livet av ham. Også Kjell vil helst dø hjemme, men skal han kunne planlegge noe slikt, må han ha støtte fra datteren. Det er bare det at de aldri har snakket sammen om døden.

Å snakke om det ubehagelige
Per Fugelli er blitt en slags dødens talsmann etter at han selv fikk kreft for 5 år siden. Han vil ha døden tilbake som en naturlig del av livet – for ved å se døden i øynene kan vi leve bedre liv, mener han.

Om serien
Babyboomen har blitt til eldreboomen. De store barnekullene som ble født etter andre verdenskrig, er blitt pensjonister – og i løpet av deres tid i arbeidslivet har Norge blitt ett av verdens rikeste land. Hva slags alderdom kan de vente seg? Vil det være nok hender og penger til å ta seg av dem?

I seks dokumentarer ser Status Norge på hvordan det er å bli gammel i Norge i dag – fra man går av med pensjon til livets siste pust.Norsk dokumentarserie i seks deler.
Produsert av NRK (2013)
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00