Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 21. september 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Om bombene regner

I Lise Lindbæks fotspor

Kveldens
Kveldens "Fakta på lørdag" er viet den kvinnelige krigsreporteren Lise Lindbæk. (Foto: Arbeiderbevegelsens Arkiv)
Hun så på seg selv som en sannhetens kriger og reiste verden rundt med skrivemaskinen som våpen. Lise Lindbæk plasserte seg i skuddlinjen som vår første kvinnelige krigsreporter under den spanske borgerkrigen. I dokumentaren "Om bombene regner" følger vi i Lise Lindbæks fotspor og møter hennes nærmeste.

Lise Lindbæk var en nyttig venn for både Ernest Hemingway og Nordahl Grieg. Hun ble en markant anti-fascist lenge før de fleste skjønte hvem Hitler var. Hennes kjærlighetsliv ble stormende og kontroversielt. Men hun betalte en høy pris for sitt flammende engasjement, aller verst var atskillelsen fra datteren.

Med livet som innsats
I dag er Lise Lindbæk først og fremst husket for sitt berømte Dagblad-oppslag: ”Dagbladet låner en tank og rykker inn i Teruel…flott journalistbragd.” Nok en gang hadde Lise Lindbæk måttet se med egne øyne før hun rapporterte. Hadde fascistene tatt byen som deres radiomeldinger påsto? Sammen med Nordahl Grieg tok hun seg inn i byen i en lånt tank og kunne slå fast at den ennå ikke var falt. Med livet som innsats rapporterte hun fra ulike fronter sammenhengende et helt år. Private hensyn som at det satt en åtte år gammel datter og ventet på mamma i Norge, måtte vike. For Lise Lindbæk var det overordnet å advare mot det som truet Europa: Fascisme og nazisme på frammarsj. Og der i krigens midte, måtte også kjærligheten gi tapt.

Krigsseilernes skjebne
Lise Lindbæk havnet selv på flukt da tyskerne inntok Paris. En lang og dramatisk reise via Casablanca førte henne til en ny hjertesak: krigsseglernes skjebne under den andre verdenskrigen. Hun brukte sin egen vanskelige tid i USA – atskilt fra datteren til krigen var slutt – til å skrive og tale for de norske sjømennenes ve og vel. Boken Tusen norske skip var et nytt stykke pionerarbeid.

Men etterkrigstiden bød på kald krig og nye fronter. Lise Lindbæk kastet seg inn i gjenoppbyggingen av Finnmark, fredsarbeidet i FN, forholdene i Sovjet og mulattbarnas skjebne i Tyskland – alt dette mens hun måtte håndtere egne tragedier.

Et gåtefullt og dramatisk liv blir rullet opp i kveldens ”Fakta på lørdag”.

Egenproduksjon, Faktaavdelingen
Regi: Kari Pettersen, tlf. 91 77 65 69
Ide og opplegg: Sigrun Slapgard, tlf. 23 04 85 94/mobil 97 11 45 59
Fotograf: Klaus Erik Okstad
Pressekontakt: Anne Bekkevold, tlf. 23 04 89 56/mobil 90 15 82 12