Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. april 1999 kl 18.30 Shakespeare som dramatiker: Othello

Shakespeare som dramatiker: Othello (t)


NRK2 mandag 26. april kl 18.30
Shakespeare som dramatiker (5:6) Othello

Kjærlighet, sjalusi og død

Er Othello i sine følelsers vold eller lar han fornuften styre sine handlinger? Det er et av spørsmålene Shakespeare- kjennerne Russel Jackson og Stanley Wells stiller i kveldens program.
Shakespeares tragedie \"Othello\" ble første gang oppført i 1604, mens den første trykte utgaven kom i 1622. Hovedpersonen Othello betegnes som maurer, altså nordafrikaner. Det henvises ofte til hans mørke hudfarge.
Dramaet skildrer Othellos kjærlighet til sin venzianske hustru Desdemona. Men kjærligheten formørkes av Othellos grunnløse sjalusi. Iago nører opp under Othellos sjalusi, og det skal føre dem begge i døden.
Fortellingen er hentet fra en novellesamling av Giambattista Giraldi (1504-73). Dramaet danner også grunnlaget for Verdis opera \"Othello\".
\"Othello\" er oversatt til norsk av blant andre Erik Bystad (1995) og Edvard Hoem (1996).

Om serien
Hva er det ved William Shakespeares dramatikk som fremdeles fengsler oss? I denne britiske serien nærmer vi oss spørsmålet fra to sider. Vi møter ledende Shakespeare- forskere som tar for seg ulike sider ved hans mest kjente dramaer. Og vi får se klipp fra berømte filmer som \"Macbeth\" og \"King Lear\".
William Shakespeare (1564-1616) er selve innbegrepet på renessansekunst og står, ved siden av de italienske malerne, for noe av det aller ypperste som er blitt skapt innenfor vestlig kulturhistorie. Men Shakespeares temaer, hans plot og hans poesi peker altså langt ut over den tiden de ble skapt i. Det skrives fortsatt mange og lange kapitler til historien om Shakespeares liv og virke.

NRK2 mandag kl 18.30

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Iago (t.v.) nører opp under Othellos sjalusi.

Britisk dokumentarserie i seks deler
Vi ser utdrag fra stykket med skuespillere fra Stratford Shakespeare Company.
Originaltittel: The Themes of Shakespeare
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41