Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. august 2002 kl 23.30 Fakta på lørdag: Livet er et annet sted

Kristne på narkotika

Santo Daime, en isolert sekt i Amazonas-jungelen, drikker narkotisk jungeldrikk for å komme i kontakt med Gud. (Foto: Incakola Productions)
Santo Daime, en isolert sekt i Amazonas-jungelen, drikker narkotisk jungeldrikk for å komme i kontakt med Gud. (Foto: Incakola Productions)
Langt inne i Amazonas-jungelen har den mystiske sekten Santo Daime sitt tilholdssted og tiltrekker seg medlemmer fra hele verden. Et av ritualene er å innta en narkotisk jungeldrikk for å komme i kontakt med Gud. Nordmennene Jon Martin Førland og Are Syvertsen har lykkes å få innpass i sekten.

Et tusentall sektmedlemmer fra alle verdenshjørner har dratt inn i jungelen i Brasil, dagsreiser vekk fra sivilisasjonen, og lever isolert og lukket fra omverdenen. Sekten Santo Daime er kontroversiell fordi det sentrale i deres tro er inntak av daime, en narkotisk jungeldrikk. Indianerne i Amazonas-regionen har drukket daime (ayahuasca er det indianske navnet på drikken) i flere tusen år. Daime-drikken er et hallusinogen som kjemisk sett har store likheter med LSD, og er da også kalt naturens LSD.

Guddommelig drikk
Santo Daime-sekten er av den oppfatning at drikken er guddommelig, og leder dem i direkte kontakt med Gud. Hallusinasjonene som drikken gir den enkelte, er en reise til himmelske scenarier, og inntak av drikken er derfor det helt sentrale i sektmedlemmenes tro. Livet vi andre lever er en illusjon, mener sekten. Det egentlige liv er der hvor jungeldrikken fører dem.

Til tross for sin kontroversielle omgang med hallusinogener, anser sekten seg som kristen. Bibelens budskap kommer fram gjennom gjennom synene sektmedlemmene får under påvirkning av daime-drikken, hevder sekten.

Digitalt tv-utstyr
Som første tv-team har de norske reporterne Jon Martin Førland og Are Syvertsen klart å ta seg inn til sekten. Etter en strevsom ferd innover sideelver av Amazonas-floden nådde teamet fram til Himmelen i Mapia, som sekten betegnende nok har kalt sin lille landsby. Med sitt spartanske, men moderne, digitale tv-utstyr i ryggsekken, fikk teamet overtalt sekten til å la seg filme. Vi får et eksotisk innblikk i sektens liv, fjernt fra det vi er vant med til daglig.

Eks-geriljaleder
Vi møter sektens guru, Alex Polari, en tidligere geriljaleder fra diktaturtiden i Brasil, og er med både når jungeldrikken lages og inntas. I sin kirke midt i jungelen samles hundrevis av sektmedlemmer til fest, hvor det drikkes daime, danses og synges hymner hele natten. Sekten lokker til seg søkende mennesker fra alle verdenshjørner, og vi møter noen av dem. De forteller at sektens virksomhet ikke er legalisert i andre land enn Brasil.


Dokumentar av Jon Martin Førland og Are Syvertsen, Incakola Productions
Kontakt: Jon Martin Førland, tlf. 98 25 75 52 – Are Syvertsen, tlf. 91 87 81 24
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Santo Daime, en isolert sekt i Amazonas-jungelen, drikker narkotisk jungeldrikk for å komme i kontakt med Gud. (Foto: Incakola Productions)
2. Her brygges det narkotiske stoffet daime, til bruk i gudstjenesten. (Foto: Incakola Productions)
3. Her lever Sante Daime-sekten i fred og harmoni i pakt med naturen – og de regner seg selv som kristne. (Foto: Incakola Productions)