Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. november 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Den store, amerikanske romanen

Den store amerikanske romanen


Jonathan Franzens nye roman "Frihet" har fått hedersbetegnelsen "the great American novel" - den store amerikanske romanen. Bortsett fra at den er stor i betydning tykk, hva innebærer denne mystiske merkelappen?

Bokprogrammet drar til Volda for å få svar av journalist og idéhistoriker Bjarne Riiser Gundersen som sammenligner å skrive denne typen bok med en femmilsøvelse som aldri tar slutt. Kravene er store, passe diffuse og antagelig helt umulige å leve opp til.

Nettopp derfor lever begrepet videre i USA. I tillegg til å være skrevet i et særegent amerikansk engelsk, må den store amerikanske romanen også ta utgangspunkt i den lille verden, altså livet i familien, for å fortelle om den store verden, USA.

Jonathan Franzen
Jonathan Franzen (51) tar nettopp utgangspunkt i en vanlig middelklassefamilie i sine bøker "Korrigeringer" og "Frihet". Han har i sterk grad fått merkelappen "The Great American Novelist", gjennom disse to bøkene, som har blitt lovprist over hele verden.

Siss Vik møter Franzen på basketballbanen på Grünerløkka der den verdenskjente forfatteren viser fram noen balltriks. Hovedpersonen i "Frihet" er nemlig tidligere basketballstjerne. Er det slik at konkurransementalitet er et sterkere kjennetegn ved den amerikanske kulturen enn for andre? Hva gjør det med en familie og et kjærlighetsforhold å slippe konkurransen inn i de nære relasjoner? Og føler Franzen selv at han er en "Great American Novelist"?

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 Publikumssevice