Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. desember 2008 kl 13.25 Mandela-konserten - høydepunkter fra Hyde Park

Hyllestkonsert for Mandela

Mandela-konsert - Live fra Hyde Park: Jonny Clegg live fra Hyde Park, London, i en monumental feiring i anledning Nelson Mandelas 90-årsdag. (Foto: Eagle Vision/Eagle Rock Ent.)
Mandela-konsert - Live fra Hyde Park: Jonny Clegg live fra Hyde Park, London, i en monumental feiring i anledning Nelson Mandelas 90-årsdag. (Foto: Eagle Vision/Eagle Rock Ent.)
I forbindelse med Nelson Mandelas 90-årsdag 18. juli 2008 ble det arrangert en større konsert med topp-artister fra flere kontinenter. Med 50 000 publikummere til stede i Londons Hyde Park styrer den amerikanske skuespilleren og rapperen Will Smith showet fra scenen – og gir oss Amy Winehouse, Queen med sangeren Paul Rogers, Annie Lennox, Papa Wemba, Jonny Clegg og Soweto Gospel Choir m.fl.

Mange vil huske den sørafrikanske sangeren og musikeren Jonny Clegg sammen med Soweto Gospel Choir for deres forrykende oppvisning med sørafrikansk musikk på Thomasjordet i Tromsø under Mandela-konserten der, sommeren 2005. Det ble et gjensyn i Hyde Park, i en hyllestkonsert for landsmannen Nelson Mandela. Han var selv i London i disse dager for å delta på en rekke eventer i forbindelse med hans fødselsdag.

Mest innflytelsesrike
Markeringen bringer noen av verdens mest innflytelsesrike mennesker til London – vi nevner i fleng folk som Bill Clinton og Oprah Winfrey. I tillegg til de allerede nevnte grupper og artister kommer også Simple Minds, Leona Lewis, Sugababes, Razorlight, Andrea og Sharon Corr, Eddy Grant, Jamelia, Zucchero og Amaral til å opptre live fra scenen i Hyde Park.

Gruppen Simple Minds har støttet Nelson Mandela gjennom mer enn 20 år, og de sto sentralt i forbindelse med arrangementet på Wembley Stadion for å få satt Mandela fri (Free Nelson Mandela, 1988). Annie Lennox er en av de mest aktive ambassadørene for Nelson Mandelas aids-organisasjon. Overskuddet fra konserten i Hyde Park vil gå til denne organisasjonen.

Mandelas kunngjøring
-Dere kjenner alle til at jeg nå prøver å trekke meg tilbake, kunngjorde Nelson Mandela før konserten: - Men mine samarbeidspartnere og organisasjonene som bærer mitt navn ønsker å bruke mitt 90-årsjubileum til å forsterke våre fond så vi kan fortsette arbeidet. Og selvfølgelig vil jeg være med og hjelpe. Dermed har vi en avtale – jeg reiser til London der mine venner vil holde en konsert i Hyde Park.

Barnesoldat og rapper
Fra Sør-Afrika hører vi ellers Children of Agape (koret består av barn som har mistet sine foreldre pga. aids), Sipho Mabuse, Loyiso og Kurt Darren.

Fra Afrika opptrer også kongoleseren Papa Wemba, og den sudanesiske rapper og tidligere barnesoldat Emmanuel Jal.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk musikkprogram (2008)
Originaltittel: 46664: Hyde Park (Nelson Mandela Concert)
Produsert av: Eagle Vision/Eagle Rock Ent.
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no