Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mai 2001 kl 22.30 Kunst nå: Nominert

En nordisk litteraturreise


"Kunst nå" møtte den prisbelønte forfatteren Mikael Niemi hjemme i Pajala i Nord-Sverige. (Foto: Odd Syse)
"Kunst nå" tar oss i kveld med på en reise i det nordiske litteraturlandskapet. Vi skal til Pajala i Nord-Sverige, Torshavn på Færøyene og København. Underveis møter vi tre av de nominerte til Nordisk Råds litteraturpris - Mikael Niemi, Oddvør Johansen og Suzanne Brøgger. Hva betyr prisen for forfatterne og bidrar den til økt interesse hos leserne for nabolandenes litteratur?

Hva vet du om Pajala? Sannsynligvis ingen ting. Det gjorde ikke de fleste svensker heller før Mikael Niemi skrev "Populärmusik från Vittula". Da boken kom ut i høst, fikk den strålende kritikker og ble en umiddelbar suksess. Boken ble også belønnet med August-prisen, Sveriges mest prestisjetunge litterære pris. "Populärmusik från Vittula" er nå i ferd med å bli oversatt til en rekke språk, blant annet til norsk.

Mikael Niemi debuterte i 1988 med diktsamlingen ”Näsblod under högmässa”. Han har siden skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker. ”Populärmusik från Vittula” er hans debutroman - en morsom og innsiktsfull oppvekstskildring fra 60- og 70-tallet.

Historisk fra Færøyene
”Kunst nå” har også tatt turen til Torshavn på Færøyene for å treffe forfatteren Oddvør Johansen. Hun debuterte i 1982 med romanen ”Livets sommer”. I den historiske romanen
”I morgen er der atter en dag”, som hun er nominert for, står en stor politisk affære som berører forholdet mellom Færøyene og Danmark, sentralt.

Tidsaktuell Brøgger
Suzanne Brøgger er aktuell med ”Sejd”. ”Med seismografisk følsomhet har Suzanne Brøgger gjennom tre tiår oppfanget rystelsene i den internasjonale kulturen og dens kjønnsfrigjørings- og åndsformer,” skriver May Schack i den danske juryen som har nominert henne til Nordisk Råds litteraturpris. Brøggers skrivemåte blir kalt en original sjangermessig hybrid, der en blanding av essay, reiseopplevelser og intervjuer preges av tendenser i tiden. ”Kunst nå” møtte Brøgger i København.

Tre nominerte
”Kunst nå” har spurt de tre forfatterne om deres forhold til nordisk kultur og litteratur, og hvordan de opplever å bli nominert til denne ærefulle prisen. Niemi og Johansen skriver begge om hvordan det er å leve på små, isolerte steder. Fra sitt utkikkspunkt på kontinentet svinger Brøggers tanker seg tidvis høyere og utfolder seg friere. Men hun er også opptatt av hvordan det er å leve og skrive i et avsidesliggende hjørne av verden som Norden er.

Om magasinet
"Kunst nå" er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Kunstlivet er mer mangfoldig i dag enn noen gang tidligere. Ikke bare er det langt flere kunstnere enn før, det er også flere typer kunst og et større antall stiler og tradisjoner som eksisterer side om side. ”Kunst nå” ønsker å trekke fram interessante kunstnere og fenomener og å belyse aktuelle spørsmål i forhold til samtidskunsten.

I motsetning til NRKs tidligere kulturprogrammer, som har dekket de store begivenhetene i kulturlivet, behandler "Kunst nå" konkrete fenomener i kunstverdenen på en personlig og uhøytidelig måte. Magasinets producere går ut med digitale videokameraer for å snakke med mennesker og spore opp historier.

Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Odd Syse
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilde
”Kunst nå” møtte den prisbelønte forfatteren Mikael Niemi hjemme i Pajala i Nord-Sverige. (Foto: Odd Syse)