Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. juli 1999 kl 21.05 Schrödinger spesial: Solformørkelse

Schrödinger spesial: Solformørkelse (ttv


NRK1 torsdag 29. juli kl 21.05
Schrödinger spesial: Solformørkelse

Når sola forsvinner

Litt før klokka 12.00 den 11. august forsvinner sola midt på dagen fra deler av jordas overflate. En total solformørkelse er i gang - den siste i dette årtusenet. Schrödinger spesial skal i kveld handle om dette mektigste av alle naturfenomener i vårt solsystem.
Det hele starter ute i Atlanterhavet og ender i den Bengalske bukt øst for India. Og aldri tidligere har interessen for en solformørkelse vært større. Millioner av mennesker i Europa kommer til å valfarte til en smal stripe som går fra sørvest-England til Romania. Her vil skyggen være total, fordi månen i dette vel 100 kilometer brede beltet vil dekke sola fullstendig i opptil to minutter og tjue sekunder.
Naturen stopper opp, fuglene slutter å synge, det blir tussmørkt og man kan se stjerner på himmelen midt på dagen.
I Sør-Norge vil opptil 75 prosent av sola være dekket av månen mellom kl. 12.30 og 12.37, mens man i Nord-Norge noen minutter senere vil se at halvparten av sola blir borte. Selv om solformørkelsen her til lands altså bare blir delvis, vil den være godt merkbar hvis det blir skyfritt vær.

Slike solformørkelser har ofte vært knyttet til store historiske begivenheter og dystre spådommer. I dag, den 29. juli - for 969 år siden - var det en solformørkelse under slaget på Stiklestad, forteller Snorre. Og den kjente spåmannen Nostradamus sa for over 400 år siden at i august 1999 ville det komme en \"ulykke\" fra himmelen. Også Einsteins teorier er nært knyttet til solformørkelser.

NRK1 torsdag kl 21.05
Reprise i NRK2 søndag 8. august kl 19.50

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. En solformørkelse i en fjern fremtid - månen beveger seg gradvis lengre og lengre bort fra oss. Til slutt vil den ikke lenger dekke solen helt. Vi vil med andre ord ikke få en total solformørkelse. (Foto: York Films of England)

2. Å være vitne til en solformørkelse er en mektig opplevelse.
(Foto: York Films of England)

3. Det er viktig å beskytte øynene når en skal studere en solformørkelse.
(Foto: York Films of England)

Naturvitenskapelig magasin fra NRK Sør- Trøndelag

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41