Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. oktober 2004 kl 20.10 Krøniken

Ida og Erik sliter

Ida (Anne Louise Hassing) og Erik (Ken Vedsegaard) døper sin sønn Henrik. Her sammen med hele familien sin, (Foto: DR)
Ida (Anne Louise Hassing) og Erik (Ken Vedsegaard) døper sin sønn Henrik. Her sammen med hele familien sin, (Foto: DR)
Året er 1952. Det har lykkes Erik å få halt i land en kjempeordre til den nye fjernsynsfabrikken han har startet sammen med Meyer. Nå gjenstår det bare å få en liten praktisk detalj til å falle på plass. Imens vokser problemene hjemme hos Ida og Erik, nettopp på grunn av Eriks uforutsigbare oppførsel.

Vi får også se at Søs blir tvunget til å se i øynene at tilværelsen ikke er så lett og liketil som den pleier å være.

Palle kommer uventet hjem fra sin studenttilværelse på Bronholm, fordi han har en avtale med J.O. Krag. Og da blir han møtt av en overraskelse hjemme hos sin far.

Om serien
Slektsdramaet Krøniken er NRKs store dramasatsing på lørdager i høst. Den danske serien samlet omtrent hele Danmark foran skjermen da den ble sendt tidligere i år, og ble mer populær enn selveste Matador.

NRK viser i første omgang de 10 første episodene av Krøniken som i alt er på 23 episoder. Hele serien utspiller seg i løpet av 25 år, en tidsepoke hvor det danske samfunnet i stor grad forandrer seg. Velferdsdanmark skapes, og familiemønstrene endrer seg på en måte ingen hadde kunnet forestille seg. Danmark melder seg ved seriens start i 1949 inn i NATO, og ved seriens slutt i 1972 inn i EU.

Serien dreier seg dermed ikke bare om hovedrolleinnehavernes liv og utvikling, men gir også et innblikk i Danmarks historie som har hatt stor betydning for hvordan landet er i dag.

Hovedpersonene
Ida (Anne Louise Hassing), Erik (Ken Vedsegaard), Søs (Maibritt Saerens) og Palle (Anders W. Berthelsen) har vidt forskjellig familiebakgrunn og personlighet, men deres liv blir etter hvert vevet inn i hverandres. Alle fire lengter etter å bryte med tradisjonene og sette sin egen dagsorden. Men de er barn av en foreldregenerasjon som ikke vil ha forandringer, og som er parat til å kjøre hvert eneste forsøk på utbrudd i senk.

Ida på 20 år er fra en tjenestemannsfamilie i Rinkjøbing. Hun får lov til å reise til København for å gå på husmorskole, men velger etter hvert å gå sin egne veier for å ta den utdannelsen hennes familie ikke har råd til å gi henne.

Erik og Søs på 20 og 19 år er et livlig søskenpar og barn av radiofabrikken Bellas enerådende direktør Kaj Holger (Waage Sandø). Erik er selger på fabrikken og brenner etter å overbevise sin far om at det er fremtiden det er verdt å satse på, noe som ikke er lett å få i gjennom. Søs arbeider som sekretær, men vet at hun er skapt til noe større og bedre, og deler gavmildt ut av sin sensuelle skjønnhet for å oppnå nettopp det.

Palle er 22 år, arbeidersønn og studerer ved universitetet. Hans store forbilde er den unge handelsministeren Jens Otto Krag, og Palle drømmer om en sentral plassering i sosialdemokratiets store velferdsprosjekt.

De fire hovedpersonene er omgitt av andre rollefigurer som med sine fargerike personligheter understreker seriens bredde. Det strekker seg fra Idas kontante, kommunistiske vertinne Karen (Pernille Højmark) til Søs og Eriks velbergede direktørfamilie med dansk far og svensk mor.

Episoden er sendt tidligere.

Dansk dramaserie (2003)
Originaltittel: Krøniken (sesong 1)
Produsert av: DR TV Drama
Manus: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad
Med: Anders W. Berthelsen, Anne Louise Hassing, Maibritt Saerens, Ken Vedsegaard, Waage Sandø, Pernille Højmark, Dick Kaysø og Stina Ekblad.
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,LENKER
  • Les mer