Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. februar 2002 kl 22.00 Levende musikk: Jan Eggum

Gitarkameraten Jan Eggum

Levende musikk: Jan Eggum
 Jan Eggum presenterer eget stoff i kveld (Foto: Scanpix)
Levende musikk: Jan Eggum Jan Eggum presenterer eget stoff i kveld (Foto: Scanpix)
- Jeg har funnet ut at jeg trives best alene med gitaren. Jeg føler da at jeg har større kontroll og frihet, har Jan Eggum sagt. I NRKs studio 1 synger han noen av sine klassikere som ”En natt forbi” og ”De skulle begrave en konge stor”. Den melankolske bergenseren rundet 50 år før jul i fjor, og samme året kunne han også feire 30-årsjubileum som artist.

Jan Eggum vokste opp i Bergen på 50- og 60-tallet. Favorittmusikken var Beatles, men Alf Prøysen gjorde også inntrykk. Han sang høyt i skolegården på et selvlaget engelsk, ble mobbet og kalt ”engelskmannen”. I 1969 begynte han i pop-koret Dixie-69, ledet av Helge Nilsen og Rune Larsen.

Fra engelsk til norsk
I 1971 dro trubaduren Jan Eggum for første gang fram gitaren på bergenspuben Askeladden. Like etter dro han til England for å prøve lykken der, men suksessen lot vente på seg. Han dro hjem og spilte inn ”En natt forbi”, og siden har Eggum holdt seg til sitt - og til norske tekster. I fjor sommer kom samleplaten ”Ekte Eggum” med 15 av hans mest kjente sanger. Den har til nå solgt rundt 30.000 eksemplarer.

Gitarkamerat og musikalkomponist
I 1989 startet det kreative samarbeidet med Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen. De lagde to plater på to år, og turnerte også sammen. Dette prosjektet ligger nå på is, men Gitarkameratene utelukker ikke at de kommer sammen igjen.

I april i år er det duket for en ny Eggum-musikal på Det Norske Teatret. Her har Jan Eggum samarbeidet med forfatteren Erlend Loe.

Egenprodusert underholdning
Prosjektleder Wenche Solum
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Jan Eggum presenterer eget stoff i kveld (Foto: Scanpix)