Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. desember 2004 kl 19.30 Med sjel og særpreg: Troll-Bør på Røros

Andreas Lunnan møter Trollet

Journalisten som kapp-åt med trollet….Troll-Bør Strømmevold tok mer enn gjerne en matfat-duell med Andreas Lunnan i en pause  i opptakene på Røros.  Og utfallet ble nok ikke så dramatisk som i eventyret.  (Foto:  Sverre Krüger)
Journalisten som kapp-åt med trollet….Troll-Bør Strømmevold tok mer enn gjerne en matfat-duell med Andreas Lunnan i en pause i opptakene på Røros. Og utfallet ble nok ikke så dramatisk som i eventyret. (Foto: Sverre Krüger)
Turistene måper og gnir seg i øynene når han kommer traskende gjennom Kjerkgata. Ungene kaller ham "Trollet" og begynner så smått å tro på eventyrene igjen, mens rørosingene koster på seg et vennlig smil og registrerer at nå er n’Bør ute med en spøk igjen.

Inne i et skikkelig kittelsensk kostyme stamper Arnfinn Strømmevold seg av gårde med en tørr-furu som vandringsstav. For å skape stemning i bybildet, og gi tilreisende et minne litt utenom det vanlige.

Denne Strømmevold kan tituleres på så mange slags vis. Kremmer, for eksempel. Han driver en forretning som bærer navnet Bør Børson, og her selger han krimskrams av alle formater, som han sier selv.

Han er tekstforfatter, med historiespillet "Det brinner en eld" som det mest kjente verk. Han synger og spiller gitar, både for seg selv og i Bergstaden Old Stars. Han står i både kirkekor og mannskor, og er fast inventar i frimurerlosjen.

- Jeg er ikke spesialist på noen verdens ting, men livet er så kort at man må prøve å sveipe innom mest mulig, sier Arnfinn Strømmevold som avgjort ikke er blant dem som tar seg selv høytidelig i denne verden. Hår og skjegg flagrer rundt en munter tallskive, så da en fransk fotoreporter lurte på om det kunne la seg gjøre å ta noen trollbilder, var Arnfinn med på spøken. Dermed havnet rørosingen på forsiden i et par franske ukemagasiner, delvis i manipulert versjon med trollsplint i øyet.
- Det ligger reklame i det meste, slår n’Bør fast.

– Og skal man først leve som kremmer og kulturarbeider, får man tørre å by på seg sjøl, understreker Arnfinn Strømmevold som portretteres av Andreas Lunnan i serien "Med sjel og særpreg" i NRK1 onsdag før jul.

Programleder: Andreas Lunnan
presse: Erik Bull mobil: 99599760