Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. august 2006 kl 14.40 Norske filmminner: Det store varpet

Kamp om sild og kjærlighet

Alfred Maurstad som sengeliggende reder i
Alfred Maurstad som sengeliggende reder i "Det store varpet".
Rederen Elias har investert i nybåten "Terna" til svimlende to millioner kroner. Ved hjelp av dette vidunderet skal sønnene hans gjøre det store varpet i sildefisket utenfor Ålesund.

Foreløpig lar silda vente på seg, og ventetiden gnager på de to brødrene Ola og Jon, som ikke er gode venner fra før. De har begge forelsket seg i ungjenta Birgit, som har hatt et godt øye til Ola. Jon har innsett at han har tapt, men nå har Birgit gjort det slutt med broren. Ola drikker for mye for hennes smak, og i tillegg har hun fått høre at han har vært sammen med andre jenter.

Ola tar bruddet tungt, og bedre blir det ikke når han får høre at Birgit har forlovet seg med en annen. Som vanlig går han på fylla, - og det rett før silda kan komme! Jon blir rasende og forsøker å få tak i broren, mens alarmen går om at de må komme seg ombord. Ola unslipper og tar seg jobb på en konkurrerende båt.

Stolthet og dumdristig oppførsel blir livsfarlig når de to brødrene kjemper mot hverandre til havs. Ola vil vise alle at han i det minste kan fiske sild, selv om han har mistet Birgit til en annen. Jon ser det farlige spillet Ola har satt i gang, men vil samtidig ikke være dårligere enn broren. Nå står både hele sildefisket og fiskernes liv i fare.

Müller
Nils R. Müller er en av veteranene i norsk film, og kan med sine 21 filmer gjennom 30 år vise til en kontinuitet og spennvidde som rommer alt fra komedier og thrillere til dokumentarer og sosialt drama. Han debuterte i 1946 med filmen "Så møtes vi i morgen", men det var den populære komedien "Vi gifter oss" med Henki Kolstad og Inger Marie Andersen som ble hans store gjennombrudd som regissør. Han mottok Amandakomiteens ærespris i 1996 for sin stayerevne i norsk film.

Norsk spillefilm fra 1960
Regi: Nils R. Müller
I rollene: Per Christensen, Jack Fjeldstad, Bjørg Vatle, Alfred Maurstad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 78 53