Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. desember 2009 kl 19.45 Folk: Høyt henger de, og redde er de

I fritt fall


Fallskjermhopping tiltrekker seg stadig flere. Hver uke hele sommeren stiller nye elever til kurs i denne sportsgrenen på Bømoen på Voss. Folk har fulgt tre unge menn gjennom en sommeruke med fritt fall, tynnslitte nerver og sug i magen!

I løpet av noen hektiske dager går fallskjermelevene gjennom drilling og kursing, for så å hoppe ut fra et fly i fem kilometers høyde. De skal falle fritt gjennom luften i nesten et helt minutt, før fallskjermen utløses. Det er dyrt, det kan være farlig, og det har absolutt ingen nytteverdi. Så hvorfor i all verden begynner folk med fallskjermhopping, og hvordan er det egentlig å være nybegynner i en slik ekstermsport?

Jakten på adrenalinet
Frank Vidovic fra Stavanger har alltid drømt om å hoppe i fallskjerm og har tilbrakt mye tid med å se fallskjerm, basehopping og wingsuit-flyging på film. Nå håper han at han skal bli bitt av basillen.

Chris Giller Andersson fra Oslo er på kurset sammen med en kamerat. –Klart jeg er redd, sier Chris, - det er jo derfor jeg er her! Sistemann er oljearbeideren Jan Roar Bjørnøy. Han har allerede gått på et annet fallskjermkurs, men det gikk heller dårlig. Ønsket om å prøve er sterkere enn frykten, og nå satser Jan Roar Bjørnøy alt på kurset på Voss.

Jakten på adrenalinet og sommerfuglene i magen er nok felles for alle kursdeltakerne. Ellers ville de vel neppe brukt så mange penger på noe som i utgangspunktet er så lite matnyttig.


Egenprodusert dokumentar (2009)
Programansvarlig: Anne Marie Kvassheim, tlf 901 81 310
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900