Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. april 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: ... men forøvrig kan man gjøre som man vil

Stian i Kardemomme by

Stian og kjæresten Lille-Mette (Marian Saastad Ottesen) i Kardemomme by på 50-tallet. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Stian og kjæresten Lille-Mette (Marian Saastad Ottesen) i Kardemomme by på 50-tallet. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Vi er kommet til 1950-årene i serien "Drømmen om Norge", og Stian Barsnes Simonsen flytter til Kardemomme by. Harmoni råder i hvert hus og smug i dette Miniatyr-Norge, der alle spiser middag klokka to og hører på Egner og Prøysen i Barnetimen. Men under idyllen ulmer farlige krefter…

Kardemomme by er brukt som bilde på de idylliske 1950-årene, som en uskyldstid preget av dugnadsånd og gjenreisning. Landsfaderen Einar Gerhardsen har med matpakke på jobben og går tur i skogen på søndager som alle andre. I hvert et hjem flokker familien seg rundt radioapparatet for å høre Prøysen synge om tiøringen sin.

Men Stian og hans venninne Lille-Mette (Marian Saastad Ottesen), til forveksling lik Kamomilla i "Folk og røvere i Kardemomme by", havner i skikkelig trøbbel når de oppdager Agnar Mykles rabalderbok "Sangen om den røde rubin". Og hva slags musikk er det som truer med å forderve den prektige og pliktoppfyllende ungdommen i byen?

50-årene var også tid for samnorskdebatt og strid om abstrakt kunst. Med sin raljering over modernistisk diktning dro Arnulf Øverland (Jørgen Langhelle) i gang den såkalte tungetaledebatten, og han var også en av Agnar Mykles forsvarere i stormen rundt "Sangen om den røde rubin".

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har hatt seertall på opp mot 660.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Vises også i Nett-TV

LENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende