Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. juli 2002 kl 20.00 Store forventninger

Dickensklassiker om forbannet kjærlighet

Ioan Gruffudd (Pip), Charlotte Rampling (Miss Havisham) og Justine Waddell (Estella) har hovedrollene i
Ioan Gruffudd (Pip), Charlotte Rampling (Miss Havisham) og Justine Waddell (Estella) har hovedrollene i "Store forventninger".
Charles Dickens’ roman ”Store forventninger” handler om konflikt og kjærlighet. Den utforsker kompliserte sider av menneskesinnet - skam, lidenskap, penger og kapitalisme - i en verden hvor brutalitet og viktoriansk eleganse møter hverandre. BBC har laget fjernsynsserie av den mørke, erotiske og usentimentale historien.

”Store forventninger” er en kjærlighetshistorie, men kanskje mest av alt en historie om selv-fornektelse. Vi følger den unge foreldreløse gutten Pip (Ioan Gruffudd) i hans drømmer om å bli en ”gentleman”.

Den store forelskelsen
Pip vokser opp i en liten landsby og har høye forhåpninger om hva han kan oppnå i livet. Etter å ha møtt den rike og manipulerende Miss Havisham (Charlotte Rampling) kommer han i kontakt med hennes unge adoptivdatter, den vakre men hjerteløse Estella (Justine Waddel). Pip forelsker seg hodestups og ønsker mer enn noe annet å oppnå en høyere sosial status for å komme nærmere henne. Ganske uventet viser det seg at han får muligheten til dette.

En mystisk velgjører hjelper Pip til å nå målet sitt og snart er han både høyt ansett og populær. Men han får seg et sjokk når han avslører velgjørerens identitet. Han lærer seg at verdien av vennskap og lojalitet betyr noe helt annet enn materiell velstand.

Første del
Vi møter den unge Pip når han bor hos sin tyranniserende søster og hennes ektemann, Joe. Joe er glad i Pip, men må slite for å ta vare på ham fordi søsteren er så streng.

Et besøk i overklassehjemmet til den eksentriske Miss Havisham får avgjørende betydning for resten av Pips liv. Miss Havisham bor alene med sin adopterte datter Estella, som erter Pip fordi han ikke er rik og velutdannet som hun selv. Men til tross for arrogansen og den nedsettende oppførselen hennes, blir Pip svært betatt. Han bestemmer seg for å gjøre alt han kan for å kapre henne.


Britisk fjernsynsserie fra BBC i fire deler
Original tittel: Great Expectations
Regi: Julian Jarrold
I rollene: Ioan Gruffudd, Charlotte Rampling, Clive Russell, Justine Waddell og Bernard Hill
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697