Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 31. august 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Verdens nordligste avistegner

Dagfinn Bakke (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Dagfinn Bakke (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Han har tegnet fra han fikk en blyant i hånden, Dagfinn Bakke. Han var 11 år gammel da han fikk sin første tegning på trykk.

Han hadde i 25 år sin egen spalte i Lofotposten og fikk i 1982 førstepris på en internasjonal avistegnerkongress i Montreal. Noen formell utdannelse fikk han aldri. Grunnlaget for hans kunstneriske utvikling ble lagt gjennom korrespondansekurs.

Søndagens sølvsupergjest Dagfinn Bakke er i dag en anerkjent nord-norsk kunstner. 75-åringen har satt spor etter seg i bøker, på lerretet og om bord på hurtigruteskip og har eget galleri i Svolvær.

- Det var Gustav Dorè's barnebibel som inspirerte meg, forteller Bakke i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Min farmor hadde denne og jeg bladde og bladde i den og så illustrasjonen om og om igjen. Det var noe med lyset i disse som fasinerte meg. Som voksen har jeg på nytt anskaffet meg denne utgaven og jeg kan selv se at jeg i mine malerier fra 1980-årene finner igjen en del av denne inspirasjonen.

På celluloseplater
Dagfinn Bakke (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Dagfinn Bakke (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Min iver etter å tegne var under krigsårene adskillig større enn tilgangen på papir, forteller Bakke som er oppvokst på et småbruk i Kamstadfjorden i Lødingen. Celluloseplater og baksiden av skjema hos en onkel som var likningssjef, ble gode å ty til. Celluloseplatene, som egentlig var dyrefôr, var fine å tegne på før de ble brukt til fôr og de første karikaturene ble tegnet på slik.

- På den tiden var jeg nok mest opptatt av å karikere Stalin, Hitler, Churchill og Montgomery. Celluloseplatene med disse tegningene ble jo spist opp etter hvert og det virket som om dyrene ikke hadde vondt av det!

Verdens nordligste
Dagfinn Bakke, også godt kjent som signaturen "Dan", kan smykke seg med å ha vært verdens nordligste avistegner. I årene 1956-1992 var han ansatt i Lofotposten og i 25 av disse årene hadde han sin egen spalte:

- Det var en to-spaltet tegning med en kommentar og den skulle helst være dagsaktuell og ha et morsomt poeng. Til dette var Dagbladets Gøsta Hamarlund en stor inspirator, sier Sølvsupergjesten som i 1983 fikk førstepris for en aktuell avistegning under en internasjonal kongress for avistegnere i Montreal i Canada.

NRK P1 Sølvsuper søndag 31. august 2008 kl. 07.03.

Prorammet er ved Haakon Dirk Blaauw