Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. desember 2001 kl 21.30 Ut i naturen: Været i Norge 2001

Mannen som elsker været

Harald Reitan lar seg ikke skremme av vær og vind…(Foto: Knut Bry)
Harald Reitan lar seg ikke skremme av vær og vind…(Foto: Knut Bry)
For fjerde år på rad har Harald Reitan fulgt landets værmeldinger og deres konsekvenser med falkeblikk. Resultatet er igjen en mimrestund for romjulas tv-tittere. Innholdet er sol og regn, storm og stille for både folk og fe.

- For meg er værsjuke å få vite at det har vært storm med orkan i kastene i Trondheim by, og ingen har fått festet det til film, sier Harald, som personlig gledet seg mest over å kunne innta nesten alle måltidene utendørs i ukesvis i sommer.

Skiføre og flom
Året startet med at man etter flere vintre med sommerføre i østlandsområdet endelig fikk bruk for skiene igjen. Noe mang en stor og liten skiløper satte pris på. Hammerfest opplevde derimot storm og flom i januar, og gater og kjellere ble oversvømmet i et bybilde som bar preg av en altfor tidlig forsmak på våren. Folk i Nord-Norge som ville flytte sørover på grunn av all snøen i fjor, ønsket seg kanskje til Bergen i år. Der regnet det nemlig ikke…

For Vestlandet startet den reneste tørkeperioden høsten 2000, og denne varte et godt stykke ut i 2001. Så ille ble det at folk ble pålagt vannrasjonering, og takvask og bilvask ble strengt forbudt.

Kuldesjokk og hetebølge
Kulde var heller ingen påfallende mangelvare denne vinteren. I Kragerø brukte man fergen som isbryter på en fjord som ikke hadde hatt så tykk is på fem år. Engerdal Barne- og ungdomsskole i Drevsjø måtte holde stengt da gradestokken viste 43,5 minusgrader, og skolebussen stod. Dette ble for øvrig vinterens kaldeste måling på landsbasis.

I år var det folket i nord som fikk det dårligste sommerværet, mens sør- og østlendingene gledet seg over en god sommer. På Dylan-konsert i Trondheim
24. august fikk mange problemer i varmen. Av sikkerhetsmessige grunner ønsket man ikke å selge drikkevarer under konserten, og flere publikummere besvimte.

Lyn, torden og vind
Ellers kom denne sommeren til å bære preg av torden og lynnedslag, og mye ekstrem vind. I Østfold gikk liv tapt da lynet slo ned, mens tårnet på Gardermoen ble evakuert da vindstyrken steg fra 0 til 118 km/t på et øyeblikk i august. Stormen varte bare kort tid, men rakk å forårsake store skader på bygninger og skog. Vinden preget også november måned, da en storm som startet i sør og forflyttet seg nordover, varte såpass lenge at målebåten til meteorologisk institutt i Norskehavet kunne måle 27 og en halv meter høye bølger. Den høyeste målingen som er gjort noen gang.

Egenprodusert program fra Naturredaksjonen
Programleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Harald Reitan lar seg ikke skremme av vær og vind…(Foto: Knut Bry)