Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. november 2005 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Den store brødbløffen

Forbrukerinspektør Marit Evertsen Grimstad ser nærmere på det norske brødmarkedet. (Foto: Bjørgli & Bergersen)
Forbrukerinspektør Marit Evertsen Grimstad ser nærmere på det norske brødmarkedet. (Foto: Bjørgli & Bergersen)
Nordmenn elsker grovbrød, men hver eneste dag lar tusenvis seg lure i butikken. Vi tror nemlig at brødet vi kjøper er mye grovere enn det egentlig er…

Man kan nesten høre fibrene knase bare i navnene: Birkebeinerbrød, Grovt energibrød, Jegerbrød, Fjellbrød eller Mørkt rugbrød med sirup. Mange bruker i tillegg tommelfingerregelen "jo mørkere, jo grovere". Og da er vel rugbrødet aller grovest, det er jo like brunt som en sjokoladekake!

Men vi tar feil, og ikke en gang ernæringsprofessor Wenche Frölich kan si sikkert hva som er hva. – Det er i dag umulig å vite nøyaktig hvor grovt brødet er ut i fra navn, utseende eller det bakerne oppgir bakpå brødposen, sier hun.

Ny merking etter nyttår
I kveld ser Forbrukerinspektørene blant annet på Birkebeinerbrødet, som er et av Norges mest solgte brød. Loven krever at et grovbrød skal ha minst femti prosent sammalt mel og korn, og fra neste år skal det bli lettere å velge sunt. Da innfører de største bakeriene i Norge en merking av brødet, som klart og tydelig skal fortelle hvor grovt det er.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Programledere: Kari Asheim, Elisabet Grøndahl, Marit Evertsen Grimstad og Snorre Tønset
Prosjektleder: Jan Terje Østerberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Les mer: www.nrk.no/fbi

Vises også i Nett-TV.


LENKER
  • www.nrk.no/fbi