Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 2004 kl 16.05 Musikk på søndag: De kinesiske virtuosene

Ingen tramp i klaveret

Stjernepianisten Hiroko Nakamura velkommer Kinas nye klaver-elite.  )
Stjernepianisten Hiroko Nakamura velkommer Kinas nye klaver-elite. )
"I årene som kommer, vil alle klaverkonkurranser bli vunnet av kinesere," sier Hiroko Nakamura. Hun er japansk klaversolist i verdensklasse og sitter i juryen når den 15. Chopinkonkurransen blir holdt i Warszawa om et år. Nakamura begrunner sin spådom i "Musikk på søndag", der vi møter dagens kinesiske pianovirtuoser.

"Piano er det mest populære instrumentet i Kina nå – 50 millioner barn tar pianotimer og studerer klavermusikk. Dette er voldsomt," fortsetter Hiroko Nakamura. Så er forandringene Kina for tiden gjennomgår i sannhet voldsomme. Viljen til suksess gjennomsyrer alle lag av samfunnet.

Men hvor kommer pianoet inn? I "Musikk på søndag" besvarer Fou Ts’ong, den første kineser som høstet anerkjennelse i Vesten for sitt pianospill, spørsmålet. Han vant Chopinkonkurransen så langt tilbake som i 1955.

Keisere og keiserinner
I dag kan pianoet bety inngangsbilletten til en framgangsrik framtid for den typiske kinesiske familie med ett barn. Landet har fostret en hel generasjon med vidunderbarn, små keisere og keiserinner, klare til å ta verden med storm.

Som f. eks. den unge stjernepianisten Lang Lang som lovprises verden over, så vel av publikum som av etablerte musikere. I programmet opplever vi Lang Lang som konsertpianist, og vi får et intervju med ham.

Fransk dokumentar (2003)
Originaltittel: Out of China : The Virtuoso Emperors/Chopin et la Mer de Chine
Produsert av: Point du Jour Production
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57