Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. oktober 2000 kl 21.25 Det nye landet

Det nye landet (t)


Seriestart!
NRK1 søndag 1. oktober kl 21.25
Det nye landet (1:4)

På flukt gjennom Sverige

Dramaserien \"Det nye landet\" var en av Sveriges Televisions store suksesser i vår. Kritikerne jublet over den firedelte serien, som er en såkalt roadmovie om to utvisningstruede flyktningers ville flukt gjennom Sverige. Her skildres svenskers og innvandreres fordommer mot hverandre på en provoserende, tankevekkende og ikke minst ustyrtelig morsom måte.

\"En framtidig klassiker\", skrev Aftonbladets anmelder om \"Det nye landet\". Manuset er skrevet av Lukas Moodysson, som fikk en pangdebut som manusforfatter og regissør med filmen \"Fucking Åmål\", og Peter Birro, som skrev suksesserien \"Hammarkullen\" for SVT Drama. Regien er ved det unge talentet Geir Hansteen Jörgensen.

Tar skjebnen i egne hender
På et flyktningmottak i Skåne møtes den 40-årige iraneren Massoud og den 15-årige somalieren Ali. Den temperamentsfulle Massoud har motvillig havnet i Sverige og hater alt ved landet, fra menneskenes trangsynthet til den smakløse maten. Ali bobler derimot over av begeistring for alt som er svensk, han kler seg i blågul treningsdrakt, gauler på Thomas Ledin-sanger og elsker potetmos.

Men begge lever i uvisse om de vil få bli i landet. Etter å ha blitt vitne til en brutal utvisning, blir de enige om å ta skjebnen i egne hender. Sammen begir de seg ut på en reise i den svenske sommeren i en rusten Mazda. Med forundrede øyne ferdes de gjennom det nye landet der ingenting er hva det synes som.

Underveis møter de Louise, en tidligere Frøken Sverige som nå gjerne vil ha mer ut av livet enn lystne blikk fra menn.

Humoristisk
- Jeg har ikke vært interessert i å lage et innlegg i innvandringsdebatten, men i et humoristisk perspektiv å skildre ensomhet og isolasjon utfra disse menneskenes synsvinkel, sier regissøren Geir Hansteen Jørgensen. Han fikk stor oppmerksomhet og flere prisnominasjoner for sin eksamensfilm \"Narkontakt\" ved Dramatiske Institutets regilinje i 1997.

Massoud blir spilt av Michalis Koutsogiannakis, en etablert skuespiller som opprinnelig er fra Hellas. Mike Almayehu som spiller Ali, kom alene fra Etiopia til Sverige som 11-åring i 1994 og opptrer her for første gang som skuespiller. Vi møter også Lia Boysen, en tidligere ukjent skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i rollen som Louise.

NRK1 søndag kl 21.15

Svensk dramaserie fra 2000
Originaltittel: Det nya landet
Produsert av Götafilm på oppdrag fra Sveriges Television Drama
Manus: Peter Birro og Lukas Moodysson
Regi: Geir Hansteen Jörgensen
I rollene: Michalis Koutsogiannakis, Mike Almayehu og Lia Boysen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. - 3. Flyktningene Massoud (Michalis Koutsogiannakis) og Ali (Mike Almayehu) legger ut på veien i Sverige. Underveis møter de den tidligere missedronningen Louise (Lia Boysen). (Foto: SVT/Pelle Lund)

4. Etiopieren Mike Almayehu spiller den 15 år gamle Ali fra Somalia. (Foto: SVT/Pelle Lund)

5. Grekeren Michalis Koutsogiannakis i rollen som iraneren Massoud. (Foto: SVT/Pelle Lund)

6. Lia Boysen fikk sitt gjennombrudd som skuespiller i rollen som Louise. (Foto: SVT/Pelle Lund)

7. Manusforfatterne Peter Birro (t.v.) og Lukas Moodysson står bak suksesserien \"Det nye landet\". (Foto: SVT/Pelle Lund)