Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 27. oktober 2008 kl 20.05 I USA med Stephen Fry

Sprenger grenser i sørstatene

I USA med Stephen Fry: I sin svarte London-drosje kjører Stephen Fry på kryss og tvers gjennom 50 delstater for å avdekke det virkelige USA.
I USA med Stephen Fry: I sin svarte London-drosje kjører Stephen Fry på kryss og tvers gjennom 50 delstater for å avdekke det virkelige USA.
Helt siden Stephen Fry fant ut at han kun var en hårsbredd unna å bli født i USA, har han vært besatt av dette store, rare landet. I kveldens episode er det sørstatene som skal utforskes.

Stephen blir pent nødt til å parkere den svarte London-drosjen når han ankommer sørstatene. I Virginia får han nemlig en underjordisk invitasjon, mens det bærer rett til værs i North Carolina.

Sprenger grenser
Både klaustrofobi og høydeskrekk må vike for nysgjerrighet når Stephen er høyt og lavt i den sørlige delen av USA. Det skorter ikke på utfordringer og han blir satt på mang en prøve. Blant annet må han motvillig opp på hesteryggen i Kentucky, og i Tennessee ser han et lik for første gang når han besøker en forskningsstasjon utenom det vanlige. Den store kjærligheten til landet han nesten ble født i, kjølner likevel litt når han drar til Miami i Florida. – Det eneste denne byen har å by på, er pene mennesker, konkluderer en skuffet Stephen, før han retter nesen mot Alabama.

På kryss og tvers
I fem programmer blir vi med Stephen Fry på eventyr i de Forente amerikanske stater. I sin svarte London-drosje kjører han på kryss og tvers for å avdekke det virkelige USA. Det blir en herlig blanding av møter med eksentriske individualister, amerikanske ikoner og lokale helter. Gjennom sin forståelse, kunnskap og hengivenhet gir Stephen Fry seerne et varmt og humoristisk innblikk i de forskjellige statenes lover og regler, liv og virke. Det er en historisk, så vel som opplevelsesrik, reise gjennom hele nasjonen fra år 1776 og frem til i dag.

Kjendiser og hvermansen
På sin reise gjennom 50 delstater ender Stephen blant annet opp med å drikke te sammen med regissør Steven Spielberg. Det blir også en svipptur innom ranchen til president Bush. Han sammenligner musikksmak med souldronningen Aretha Franklin og hvem er vel rettere å snakke med om staten California enn guvernøren selv, Arnold Schwarzenegger? Men i tillegg til kjendiser, møter Fry også lokale ildsjeler som setter sitt preg på det nærmiljøet han besøker. Dette ender med mer eller mindre frivillig deltagelse i alt fra kullgruvegraving til VM i kurukekasting. "I USA med Stephen Fry" en hyllest til alt det rare, vakre, eksentriske og storslagne som rører seg i USA.

Dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Fry in America
Produsert av: NBDtv for BBC
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01/97 52 52 87,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no