Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. mai 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Vest-Afrika, Ghana og Elfenbenskysten

Minnerik reise til Vest-Afrika


Lonely Planets reisende reporter Megan McCormick besøker denne gangen Ghana og Elfenbenskysten. Det blir en reise rik på opplevelser. Hun starter sin rundreise i Ghanas hovedstad Accra.

I Lonely Planet-programmene finner reporterne ofte fram til litt uvanlige overnattingssteder. Megan McCormick reiser på lavbudsjett så da er det viktig å finne rimelig losji. Så hva med å velge et sted hvor man kan få avslag i prisen ved å ta på seg litt undervisning? Eller hva med en enkel seng under åpen himmel med bare et myggnett over? Mulighetene er mange.

Megan velger å reise kollektivt med buss og tog framfor å ta seg fram med leiebil. Det er både tryggere og langt rimeligere. Dessuten er det en fin måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Også de lokale markedene er viktige møtesteder. Her kan besøkende få smake på lokale matretter hvor råvarene ikke akkurat tilhører standardutvalget på europeiske supermarkeder.

Lystig begravelse
Megan får en omvisning på en helt spesiell kistefabrikk. Hva med for eksempel å tilbringe livet etter døden i en flaske i menneskestørrelse? Hit kan man komme og bestille kiste i alle tenkelige og utenkelige varianter. Heller ikke begravelser er helt slik vi europeere er vant til. Megan blir invitert med i en begravelse som er en fest til ære for den avdøde. Her er farger, glede, sang og dans. Den avdøde, som var murer, begraves selvsagt i en kiste som passer hans yrke.

Trommene snakker
Megan får demonstrert hvordan de afrikanske trommene kan "snakke" av en som virkelig kan kunsten. Trommene kan overbringe et budskap over lange avstander og ble brukt til å sende så vel gladmeldinger som triste budskap. Men når en bananselger dukker opp på stranden, er ikke Megan overbevist om at det er trommeslageren som har tilkalt henne.

Fra trommekurs på stranden drar Megan på villmarkssafari. I følge med en av de ansatte i naturreservatet får hun oppleve både elefanter, løver, antiloper og mange andre ville dyr på nært hold. Og overnatter under åpen himmel.

Fruktbarhetssymbol
For Ghana er gull en viktig inntektskilde. Megan får bli med ned i en gullgruve og se hvordan flytende gull blir til solide gullbarrer. Senere oppsøker hun en gullsmed for å få med seg en suvenir fra Ghana. Hva med et fruktbarhetssymbol i rent gull? Det blir for dyrt, så Megan velger et i sølv i stedet. Kanskje det gjør samme nytten?


Elfenbenskysten
Mens Megan har klart seg bra på engelsk i Ghana, må hun i Elfenbenskysten helst snakke fransk for å gjøre seg forstått. I Abidjan hvor hun må veksle penger, oppstår det visse problemer. Hvis man skal ta med seg et reiseminne fra Elfenbenskysten, vil nok mange tenke på prydgjenstander av elfenben. Det er bare én hake ved det - det er ikke lov å eksportere elfenben. Forbudet har i alle fall redusert problemet med ulovlig elefantjakt.

Megan avslutter sitt besøk i Elfenbenskysten med å bli med på et lokalt bryllup.


Reisedokumentar
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
På marked i Ghana. Her kan man blant annet besøke "skodoktoren".