Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. mai 2000 kl 20.00 Veterinærene i Afrika

Veterinærene i Afrika (t)


NRK1 torsdag 4. mai kl 20.00
Veterinærene i Afrika (1:8) Seriestart!

Veterinær-Trude i bushen

Trude Mostue, veterinærstudenten fra Ski som ble tv-stjerne i England, er tilbake på norske skjermer med nok en runde i BBCs populære dokumentarsåpeserie. Denne gangen tar hun en pause fra skrantne hamstre og undulater hjemme i Bristol og tar turen til Afrika, der neshorn, elefanter, løver og andre ville dyr venter på behandling.

- En opplevelse for livet, sier Trude om sitt tre måneder lange opphold i Afrika, dit hun reiste sammen med en annen av seriens aller mest populære skikkelser, Steve Leonard. I åtte episoder skal vi følge de to på feltarbeid i fem afrikanske land. Det spørs om deres erfaring med søte kjæledyr er tilstrekkelig når de står ansikt til ansikt med løver og elefanter!

Seernes yndling
Trude Mostue var en av flere studenter som BBC fulgte gjennom det siste året på veterinærstudiet i Bristol. Serien \"Veterinærene kommer\" (Vet\'s School) ble sendt på BBC i 1997 og ble en enorm suksess med 10-12 millioner seere hver uke. Trude, som strøk til eksamen for åpen tv-skjerm ved første forsøk, ble en av seernes absolutte yndlinger. Hun var et opplagt valg da BBC skulle følge noen av studentene videre i serien \"Veterinærene i praksis\" (Vet\'s in Practice\"). Senere er det blitt flere serier med Trude i en sentral rolle, alle vist i en rekke land. Hun har også gitt ut to bøker, en av dem om sine opplevelser i Afrika, hun har egen avisspalte og har medvirket i flere tv-show.

Så etterspurt er Trude blitt at hun har redusert praksisen ved Bristol dyreklinikk til tre dager i uken. Da jobber hun blant annet som veterinær for byens safaripark, noe vi får se i den femte \"Veterinærene i praksis\"-serien som blir sendt på NRK1 senere. Siste nytt er at hun planlegger å starte egen praksis i Bristol til sommeren sammen med en norsk kollega.

Eventyr
Men først er det altså Trude og Steves Afrika- reise det skal dreie seg om. Den ble et fantastisk eventyr fra begynnelse til slutt. I løpet av de tre månedene det tok å lage serien, tilbakela de tusenvis av kilometer med Landrover til Zimbabwe, Sør-Afrika, Botswana, Uganda og Kenya. Her arbeidet de sammen med kolleger i nasjonalparkenes veterinærteam.

Det ble en utholdenhetsprøve der reising og filmopptak foregikk i intens hete. To bilulykker opplevde de også.

- Den største utfordringen var å jobbe tett sammen med mennesker du ikke kjenner i stressende situasjoner, forteller Trude Mostue på BBCs pratesider. - Turen fikk meg til å innse at veterinærarbeid med ville dyr krever helt spesielle egenskaper. Du må være praktisk og en god kommunikator, du må ha evnen til å organisere deg selv og andre, og du må fikse alt selv, som å skifte hjul og reparere bil. Å være bush-veterinær handler mer om praktisk sans og overlevelsesevne enn kunnskap om kirurgi og vaksinasjoner!

Tabber
Trude og Steve ble straks kastet ut på dypt vann i uvante omgivelser, og de gjorde begge tabber underveis som de ergret seg skikkelig over. Og de fikk lære at det er én avgjørende forskjell på å behandle tamme og ville dyr: De ville dyrene er uvillige og svært uforutsigbare pasienter, og de må fanges først. Det får ikke minst Steve erfare i det første programmet når han stiv av skrekk skal forsøke å bringe inn en krokodille til undersøkelse.

I dette første avsnittet befinner de to seg i Matusadona nasjonalpark i Zimbabwe. De får oppleve at neshorn er alt annet enn kjælne dyr, og Trude tar sin første vevsprøve fra en elefant. En lang og lærerik ekspedisjon har begynt...

NRK1 torsdag kl 20.00

Bilde
Trude Mostue med en storvokst pasient i dyreparken hjemme i Bristol. Nå er det ville dyr i Afrika som står for tur. (Foto: BBC Worldwide)

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Vets in the Wild
Produsent: Michael Massey
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51