Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. juni 2004 kl 20.00 Perspektiv: Møt årets Sofiepris-vinner, Wangari Maathai

Afrikas mest frittalende miljøaktivist

Wangari Maathai, stifter av Grønnbeltebevegelsen i Kenya, fikk årets Sofiepris (Foto: Scanpix)
Wangari Maathai, stifter av Grønnbeltebevegelsen i Kenya, fikk årets Sofiepris (Foto: Scanpix)
Wangari Maathai, Afrikas mest frittalende miljøaktivist, får årets Sofiepris! Jostein Gaarder har beskrevet henne slik: "Wangari Maathai er inkarnasjonen av det Afrika som kjemper seg opp på beina etter mange års kolonialisme og slavehandel. Hun er inkarnasjonen av det demokratiske Afrika og det bærekraftige Afrika".

I Perspektiv i kveld får fjernsynsseerne møte Wangari Maathai som mottar Sofieprisen, og som forteller om hvorfor det er så viktig å plante trær i verden i dag.

30 millioner trær
Wangari Maathai ble den første kvinne i Øst-Afrika som tok en doktorgrad, men hun avsto fra en akademisk karriere for å arbeide sammen med kvinner for å redde store områder i Kenya fra å bli ørken. Hun dannet Grønnbeltebevegelsen i 1977, og plantet sju trær i Uhuruparken, Frihetsparken i Nairobi.

I dag leder Wangari Maathai en bevegelse som har plantet 30 millioner trær. Det danner et grønt belte, en vegg mot forørkning og jorderosjon ved "the simpel act of planting a tree", som hun sier.

Skarp debattant
Wangari Maathai er en skarp debattant og kritiker av Afrikas dårlige ledere og Vestens utnytting av den tredje verden. Hun ble tidlig politisk kontroversiell på grunn av sine synspunkter. Hun hevder at utviklingslandene må få tilgang til ny teknologi som ikke forurenser, og ikke sitte igjen med svarteper og bruke gårsdagens utdaterte forurensende teknologi på morgendagens utfordringer.

Uttrykket "Den grønne revolusjon" har fått ny betydning gjennom Wangari Maathai og Grønnbeltebevegelsen. Bevegelsen er blitt modell både for utvkilings- og utviklede lands politikk for å redde miljøet. I valget i 2002 ble hun valgt inn i parlamentet, og utnevnt til visemiljøminister.

Egenprodusert program fra Perspektiv-redaksjonen
Programansvarlig: Kirsten Bråthen
Prosjektleder: Sissel Helle-Birkelund
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83