Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. oktober 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Skadet i mors liv

Skadet i mors liv

Erling Due Bergset (h) er 12 år og alkoholskadet. Men han er ikke sint på den biologiske moren sin. (Foto: Anne Magnussen)
Erling Due Bergset (h) er 12 år og alkoholskadet. Men han er ikke sint på den biologiske moren sin. (Foto: Anne Magnussen)
Alkohol er den største enkeltårsak til hjerneskade her i landet. Så lite som ett glass rødvin eller en drink i uken gjennom hele svangerskapet har påført barn hyperaktivitet og lærevansker.

- Barn tåler ulike mengder, sier Ann Streissguth, dr. professor ved universitet i Washington. Hun er verdens ledende spesialist på barn og ungdom født med alkohol og narkotikaskader
Hun anbefaler totalt avhold fra det tidspunkt kvinnen har bestemt seg for å forsøke å bli gravid. Ved dyreforsøk har forskere funnet at så lite som en fest med 5-6 drinker i ukene etter befruktning kan gi barnet alvorlige alkoholskader.

De fleste norske kvinner har tatt seg et glass vin under svangerskapet, men få vet hvor lite alkohol som skal til for at fosteret blir skadet. Rusmiddeldirektoratet sier derimot i sin veiledningsbrosjyre til gravide at et glass øl eller vin av og til ikke vil skade fosteret.

600 barn i året
Hvert eneste år blir det født 600 barn med alkoholskader her i landet. Føtalt alkoholsyndrom, FAS, gir gjennomgripende forstyrrelse hos barnets evne til utvikling, vekst og læring

- FAS-barna er lette å kjenne igjen. De får et spesielt utseende på grunn av sammenvoksningsskader i midtansiktet, sier Marit Bergum Hansen, seksjonssjef i barne- og familieetaten i Oslo. - De har lav vekt, flat nese, kort mellomrom mellom øynene, de mangler snørrbremse, og de har lavsittende ører. Hvis du er trenet til å se, er dette lett gjenkjennelige barn.

Barna er ofte hyperaktive, ukonsentrerte og trenger spesiell oppfølging.

Møte med tre ungdommer
I NRK Brennpunkts dokumentar ”Skadet i mors liv” møter vi tre ungdommer som har fått livsvarig hjerneskade blant annet fordi den biologiske moren drakk alkohol i svangerskapet.

Erling Due Bergset er 12 år og alkoholskadet. Han har lese-, skrive- og regnevansker, konsentrasjonsproblemer og dårlig motorikk. Men han er ikke sint på den biologiske moren sin. - Jeg husker jo ikke at jeg har truffet henne en gang. Forresten så tror jeg at jeg aldri har truffet henne, sier Erling.

Jeanette Høvås Olsen (20) er en av de første som fikk FAS-diagnosen her i landet. - Jeg trives best med å være sammen med dyr. Jeg har alltid likt å ha hest, stelle, ri og ta meg av den, sier hun.

Jeanette arbeider på et lager, og forteller at hun blir fort sliten av alle sanseinntrykkene.

Ingvill Eidsheim (12) er også skadet av den biologiske morens alkoholmisbruk. - Ingvill har dårlig impulskontroll og er ukonsentrert, sier Liv Lægreid, overlege dr. med. ved Haukeland sykehus. Klassen til Ingvill er nå delt, og hun har fått en egen datakrok i klasserommet, der hun kan trekke seg tilbake og roe seg.

Store mørketall
Det er grunn til å regne med store mørketall for alkoholskader. Barn med FAE, føtale alkoholeffekter, behøver ikke å ha ytre skader. De kan likevel ha like store problemer i forhold til læring, oppmerksomhet, konsentrasjon og adferd.

De russkadde barna har mørke framtidsutsikter. Mange får psykiske problem, de avbryter skolegangen, kommer i konflikt med lovverket og får selv alkohol- og narkotikaproblemer. - - Selvmordsfrekvensen er urovekkende høy, sier dr. Streissguth.


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Redaktør: Vibeke Haug
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00

Bilder
1. Erling Due Bergset (h) er 12 år og alkoholskadet. Men han er ikke sint på den biologiske moren sin. (Foto: Anne Magnussen)
2. De alkoholskadde barna er lette å kjenne igjen. De har ofte flat nese, kort mellomrom mellom øynene og lavsittende ører. (Foto: Anne Magnussen)