Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. juni 2004 kl 22.00 Dok1: Udyret fra Gévaudan

Et rop om ulv

Ropet om ulv kan være så mangt, som f.eks. det franske udyret i Gévaudan. (Ill. La Comp. des Taxi-Brousse)
Ropet om ulv kan være så mangt, som f.eks. det franske udyret i Gévaudan. (Ill. La Comp. des Taxi-Brousse)
Hva var det mystiske dyret som tok livet av så mange mennesker i Gévaudan-regionen i det franske sentralmassivet? Et fransk fjernsynsprogram rekonstruerer legenden om udyret i Gévaudan.

Årene 1765–68 skal en utsultet ulveflokk ha angrepet mennesker, spesielt små barn, i Gévaudan i Frankrike. Legenden kan ha basis i historiske fakta – over hundre mennesker skal på denne tiden ha bli drept i dette området.

I folkefantasien tok utysket etter hvert form av et mytisk udyr som var halvt løve, halvt hyene. Historiene om udyret i Gévaudan spredte seg raskt i fransk populærlitteratur, og i tidens skillingstrykk konkurrerte dette udyret med selveste varulven.

Kongens ulvejeger
Kong Louis XV sendte sin personlige ulvejeger, Antoine de Beauterne til området. Og det ble faktisk utrustet flere ekspedisjoner som dro opp i høylandet i Gévaudan og Auvergne for å utrydde dyret.

I 1768 drepte en bonde ved navn Chastel den siste ulven i området, men like fullt gjensto spørsmålet om hva det var som hadde etterlatt så mange mutilerte lik rund om i regionen over så lang tid?

Den grufulle sannhet
Hva hendte egentlig i Gévaudan på denne tiden? De døde var alle ille tilredt, ofte med hodet bitt av. En nyere hypotese viser til at noen kan ha benyttet seg av ulver for å utføre sine misgjerninger.

I den franske fjernsynsfilmen blir saken inngående gransket og våre dagers vitenskap kaster nytt lys over mysteriet.

Innkjøpt fransk program
Originaltittel: The Beast of Gévaudan
Regi: David Teyssandier
Produksjon: La Compagnie des Taxi-Brousse/INA/France 3 (2002)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57