Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. oktober 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: Gaias barn

Fakta på lørdag: Gaias barn


NRK1 lørdag 2. oktober kl 22.15
Fakta på lørdag: Gaias barn

Siste generasjon av \"misfostre\"?

De har alltid virket fascinerende, men samtidig skremmende, menneskene vi møter i kveldens Fakta på lørdag. Den britiske skuespilleren Nabil Shaban, som selv er født med store misdannelser, tar oss med inn i en verden av fysiske abnormiteter som er ukjent for de fleste av oss.
Med humor og ironi legger Nabil Shaban ut på en fengslende reise gjennom historien. Vi møter blant andre fire deformerte, intelligente og sjarmerende mennesker, som viser oss hva som skjuler seg bak deres uvanlig fasade. De forteller åpent om hvordan det er å leve med en kropp som virker frastøtende og vemmelig på andre.

Shaban tar utgangspunkt i historiske, kulturelle og naturvitenskapelige forandringer i samfunnet og fører oss helt tilbake til den klassiske oldtiden da deformerte mennesker var rollemodeller for greske og romanske guder. Videre gjennom Middelalderen da vi trodde på demoner og monstre, til den viktorianske verden der mennesker med abnorme misdannelser var populære \"attraksjoner\" i gjøglershow og tivioli.

Mest kjent her i landet er \"apekvinnen\" Julia Pastrana. Med hår i ansiktet, abnorme lepper og et apelignende uttrykk ble hun vist frem på sirkus i Europa og USA som verdens styggeste kvinne. Da hun døde i 1860, 28 år gammel, fikk ektemannen henne balsamert og fortsatte å vise henne fram. På 1920-tallet ble hun kjøpt opp av en nordmann, og i dag er hun oppbevart på Rikshospitalet. Ennå er det ikke avklart om hun skal brukes i forskningsøyemed eller stilles ut.

I dokumentaren får vi også se hvordan Hitlers idé om den perfekte menneskelige rase får katastrofale følger for deformerte personer i Tyskland.
I dag har avansert genteknologi og fostervannsdiagnostikk gjort det mulig å hindre at mennesker med store misdannelser blir født. Men er vi klar over konsekvensene? Har vi rett til å frata andre muligheten til å leve bare fordi de er forskjellige fra oss? Må deformerte mennesker godta det faktum at de kanskje tilhører den siste generasjon i sitt slag, og hva er deres reaksjon på det å kanskje bli totalt utslettet?
Filmen vil åpenbart endre vårt syn på hva som er vakker og perfekt.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Forteller i dokumentaren, skuespiller Nabil Shaban, er selv født med store misdannelser.
Alison (33) er fullstendig klar over at moderne vitenskap kan \"utrydde\" mennesker som henne i framtiden.

Dansk produksjon fra TV2
Regi: Bente Milton
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23 04 81 23