Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 24. august 2009 kl 21.25 Film: Open Range

Episk western signert Kevin Costner

Charley (Kevin Costner) er en ensom mann med en mørk fortid (Foto: Touchstone Pictures)
Charley (Kevin Costner) er en ensom mann med en mørk fortid (Foto: Touchstone Pictures)
Charley Waite er en stillfaren mann med en mørk fortid. Sammen med Mose og unggutten Button utgjør han mannskapet til den gretne men velvillige kvegeieren Boss Spearman. Men så en dag oppdager Charley at det kanskje finnes andre ting i livet enn et ensomt liv på prærien.

Jobben til de fire består i å passe kveg som gresser fritt over hele det enorme beitelandskapet i vest. Det er et hardt liv, med bare hverandre som selskap, så lojaliteten og respekten dem i mellom er det viktigste for dem.

Så oppstår det bråk, i en bitteliten by regjert av Baxter, en ransjeier som hater alle kvegeiere som har bølinger som gresser fritt. Han har den lokale sheriffen i lomma, og innbyggerne i byen er altfor redde for ham til å opponere mot noe som helst. Bare den lokale doktoren og en dame han bor sammen med og som de tror er hans kone, viser vilje til å trosse den brutale ransjeieren.

En fatal feilvurdering
Baxter er helt bestemt på å jage Boss og mennene hans vekk fra området da de slår leir en times ridetur fra byen. Charley og de andre merker at de blir iakttatt. Skal de bli værende og ta opp kampen eller flykte?

Charley og Boss omringer Baxters menn og ydmyker dem, bare for å oppdage at de har kalkulert helt feil - når de kommer tilbake til leiren, finner de Moss drept og Button hardt såret.

Button trenger legehjelp umiddelbart, og de må returnere til byen. Legen er ikke til stede, så det blir kvinnen han bor sammen med som behandler Button. Hennes opptreden gjør et dypt inntrykk på Charley, men sivilisert atferd og kjærlighet har ingen plass i hans liv. Allikevel blir han på en forunderlig måte veldig glad da han får vite at hun ikke er legens kone, men søsteren hans.

Men Charleys fortid er for voldelig og skammelig til at han kan involvere seg med andre, han må leve sitt ensomme liv. Bare Boss vet at han for lenge siden drepte for å beskytte familien sin, og som følge av dette livnærte seg som leiemorder i mange år. Og nå er det på tide å drepe igjen - Baxter og gjengen hans må uskadeliggjøres en gang for alle.

Om filmen
Bakgrunnen for filmen er konflikten mellom kvegeiere og ransjeiere som var på sitt verste mot slutten av 18-hundretallet i Amerikas ville vest. Ransjeierne satte opp piggtrådgjerder for å beskytte beitemarkene sine og forhindre kvegeierne i å flytte bølingene sine fritt. Kvegeierne hevdet retten til vann og gress over hele prærien. Filmen er en episk western, og minner om Kevin Costners tidligere episke film, "Danser med ulver" (1990).

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk western fra 2003
Originaltittel: Open Range
Produsent: Touchstone Pictures
Regi: Kevin Costner
Med Kevin Costner, Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon og James Russo
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no