Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. august 2006 kl 20.05 Egypt

Tuthankamuns forbannelse

Howard Carter (Stuart Graham) vendte flere ganger tilbake for å finne Tuthankamuns grav. (Foto: BBC)
Howard Carter (Stuart Graham) vendte flere ganger tilbake for å finne Tuthankamuns grav. (Foto: BBC)
Etter nesten 20 år vender Howard Carter tilbake til utgravingene utenfor Kairo. Han er besatt av tanken på å finne Tuthankamuns grav. Tidligere har han vært på sporet, men nå nærmer sannhetens øyeblikk seg.

Men det viser seg at Howard Carter ikke er noen samarbeidets mann. Det skjærer seg med Lord Carnarvon, mannen som finansierer hele ekspedisjonen. Dessuten sender Carter noen amerikanske arbeidere hjem, og han kjeppjager journalister fra andre aviser enn The Times.

På det meste var 12000 mennesker til stede rundt gravområdet. Etter at han får skriftlige direktiver fra egyptiske myndigheter, trekker Carter seg fra hele ekspedisjonen.

Motgang
Carter må gi fra seg nøkkelen til graven, og drar hjem til England. Arbeidet med å finne Tuthankamuns grav stopper opp, helt til myndighetene i Kairo ønsker seg flere turister og tror Tuthankamun vil gjøre susen. Howard Carter blir på nytt bedt om å lede en arkeologisk ekspedisjon, og denne gangen lykkes han.

Howard Carter døde i 1939, og i begravelsen var bare få til stede. Han fikk heller ingen offentlig anerkjennelse for arbeidet han hadde gjort. Oppdagelsen av Tuthankamuns grav regnes som den største arkeologiske bragden noensinne.

Forbannelsen
Under et besøk i graven får Lord Carnarvon et insektstikk på kinnet, som utvikler seg til en hissig byll. Han får etter hvert høy feber og dør. En annen medarbeider får en stygg hoste, og også han dør etter kort tid.

I dokumentaren får vi også glimt fra det gamle Egypt på Tuthankamuns tid. Tuthankamun ble gift med sin egen søster, og et slikt forhold var ansett for å være politisk smart. Men begge barna til Tuthankhamun og hans dronning var dødfødte.

Om serien
BBC har laget denne dramadokumentaren i seks episoder som tar for seg det gamle Egypt, og mennesker som er blitt fascinert og inspirert av både historiene og oppdagelsene. De to første programmene handler om den britiske arkeologen Howard Carter og jakten på Tuthankamuns grav.

I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni som etter hvert fant gravplassene både til Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler det om arbeidet med å tyde skrifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir gjort levende for oss.

Britisk dramadokumentar
Produsert av BBC Worldwide
Med blant andre Stuart Graham (Howard Carter) og Julian Wadham (Lord Carnarvon)
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
Sendt 09.04.06